Правен гаф може да блокира обществените поръчки

Българските политици и чиновници произведоха пореден правно-технически парадокс. Според Закона за обществените поръчки (ЗОП), който влезе в сила миналата година, на 1 юли 2017 г. държавата вече трябваше да е изградила единна електронна платформа за провеждане на процедурите.

Преминаването към електронни поръчки е най-добрият начин да се намалят бюрокрацията и корупцията. Е-платформа обаче няма и скоро няма да има. Което означава, че всяка обществена поръчка, обявена след 1 юли, може да бъде атакувана като незаконосъобразна. Това се случва на фона на серия изявления на министри на кабинета „Борисов 3“, че новият приоритет на властта са електронните магистрали и е-управлението. По нищо не личи обаче управляващите да са притеснени, че не са осигурили спазването на закона.

За проблема алармираха участници в кръгла маса за електронните услуги, организирана от Американската търговска камара в България. На форума бизнесмени обърнаха внимание, че по закон от 1 юли би трябвало всички възложители – министерства, агенции, комисии и т.н., да публикуват в националната платформа решенията, обявленията и поканите за участие в обществени поръчки и пак там кандидатите да могат да подават онлайн заявления за участие и оферти. Но тъй като държавата не е осигурила възможност за електронно подаване на заявки за участие и на оферти, всяка фирма би имала основание да оспори всяка обществена поръчка още с обявяването й.

От Агенцията за обществените поръчки (АОП) признаха, че наистина има „засечка“ и реална опасност да завалят жалби срещу процедурите. Единственият начин да се излезе от абсурдната ситуация е чрез ремонт на закона. Трябва да се променят сроковете за електронизация на обществените поръчки, обясни на форума Ана Миткова, директор на „Регистър и мониторинг на обществените поръчки“ в АОП.

До момента обаче никой не се е сетил да предложи промяна в закона. Вместо това на сайта на АОП се появи „съобщение“, което гласи, че „срокът за въвеждане на национална електронна платформа при възлагане на обществени поръчки се удължава“. Това определено е иновативно хрумване – срок, предвиден в закон, да се променя със съобщение на агенция. Ако сме нормална държава, изобретателите на тази „правна техника“ веднага трябва да бъдат наказани, защото законите се изменят в Народното събрание, а не със съобщения. Агенцията за обществени поръчки е подчинена на министъра на финансите. Странно е, че Владислав Горанов още не е докладвал за закъснението пред Министерския съвет. А както разбираме от „уведомлението“ на АОП на сайта й, срокът за задействане на е-платформата за обществени поръчки се отлага сериозно – от 1 юли т.г за октомври 2018 г.

Трагикомичното е, че още през август миналата година АОП обяви конкурс за изпълнител на уеб базираната система за електронни поръчки, но жалби блокираха процедурата. Забележките на две от фирмите участнички бяха многобройни и тъй като повечето се оказаха основателни, се наложи агенцията да се поправи и да стартира нова процедура. Срокът за подаване на оферти изтече в края на май. Досега няма избран изпълнител.

Парите за създаване на платформата са осигурени – 5 млн. лева по европрограмата „Административен капацитет“. Според закона е-системата, която вече трябваше да работи, първо трябваше да осигури: публикуване на решенията и обявленията и документациите за обществени поръчки; получаване на запитвания и предоставяне на разяснения, изпращане на покани; подаване на заявления за участие и оферти. А от 1 януари 2020 г. трябва да се използва и за следващите етапи: сключване на договори, подаване на заявки по договори; е-фактуриране и е-разплащане. Това са крайните срокове за въвеждане на електронни обществени поръчки, поставени в евродирективата.

Алтернатива

Платформата за онлайн търгове Auxionize вече е готова да работи с държавни и общински институции, които провеждат обществени поръчки. Както „Сега“ писа в петък, създателят й и собственик на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев декларира, че това може да стане от 10 юли. Преди това бизнесменът, който влезе в конфликт с Комисията за финансов надзор заради продажбата на застраховки през Auxionize, беше обявил, че платформата ще започне да работи с възложители на обществени поръчки от Коледа, но е готов да я задейства след седмица. Идеята е изцяло онлайн да се провеждат всички фази от обществената поръчка, при което ще се повиши прозрачността на сделките и ще се премахне възможността за корупционни практики, информира в.Сега. Според бизнесмена цените ще паднат поне с 30%. За разлика от фирмените потребители за обществени институции платформата ще е безплатна.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *