Правим автомобил за 8 хиляди евро

Първият “Юнивърс” тръгва на Гергьовден

СЛИВЕН. До 8 хиляди евро ще бъде цената на български автомобил при евентуално серийно производство у нас. Това обяви пред сливенското радио „Фокус“ проф. Станимир Карапетков, който ръководи проекта „Автомобил, произведен в България“.

Миналата седмица колата „Юнивърс“, направена в Сливен, се задвижи за първи път с двигател на модела на „Мерцедес Смарт“. Автомобилът успя да развие скорост от 140 км/ч на пистата на летище Бършен. Зад волана бе проф. Харолд Лешке, който ръководи студентите от Техническия университет, разработващи проекта вече повече от година. България е една от малкото страни в Европа, в която няма производство на собствени автомобили, а чуждите фирми, внасящи нови коли, ги предлагат на твърде неприемлива лизингова схема, смята проф. Карапетков. Ние свършихме нашата работа. Оттук нататък очакваме интереса на инвеститорите и подкрепата на държавните институции, за да се създадат условия за производство на наш автомобил, заяви той.

Официалното пускане в движение на първата българска кола марка „Юнивърс“ ще стане на Гергьовден. Специално за събитието от Германия се очаква да дойде и главният дизайнер на „Мерцедес“ Петер Пфайфер. Патрон на проекта „Автомобил, произведен в България“ е сливенският кмет Йордан Лечков.

В края на миналата година проф. Лешке призна пред „Стандарт“, че Сливен е идеалното място за производство на български автомобил.

Георги Мангинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *