Правителствата и компаниите са най-големите заплахи за интернет, казват специалисти

Най-големите заплахи за интернет през следващите 10 години няма да са хакерите и киберпрестъпленията. По-голям риск за мрежата всъщност ще са правителствата и големите интернет компании, посочва проучване на анализаторската компания Pew Research сред над 1400 експерти от различни области, съобщава в. The Washington Post.

Преобладаващата част от специалистите казват, че правителственият шпионаж, ограниченията и корпоративната алчност имат най-голяма вероятност да убият идеята, че интернет е свободна мрежа от информация. Според анкетираните интернет няма да устои на правителствените политики за ограничаване на достъпа, агресивните закони за интелектуална собственост или дори някои положителни кампании като филтриране на интернет трафика с цел ограничаване на детската порнография.

„Натискът да се балканизира глобалният интернет ще продължи и ще създаде нови неизвестни. Правителствата ще стават по-умели в блокирането на достъпа до нежелани от тях сайтове“, казва Пол Сафо, директор на компанията Discern Analytics. Според него и колегите му от други компании разкритията на Едуард Сноудън за дейностите на NSA и компаниите също способстват за разклащането на доверието в мрежата.

„Заради проблемите с правителствата, споделянето на информация ще стане фрагментирано географски и това ще усложни нещата. Следващите няколко години ще са битка за контрол“, казва Дана Бойд, специалист по проучвания в Microsoft.

Учени от университета в Мериленд пък изказват притеснения от действията на самите компании. Те призовават да се развие предложението за неутралност в интернет и всичкият трафик и съдържание да се третират равноправно. „Има голяма вероятност принципът на интернет неутралността да бъде подкопан“, предупреждава Пиджей Рей от Университета на Мериленд.

Останалите участници в проучването насочват внимание и състезанието между големите интернет компании да събират възможно най-много информация за потребителите. „Трябва да има много източници на информация, тя да е дистрибутирана и с по-малка концентрация на контрола“, казва Марк Ротънбърг, президент на Electronic Privacy Information Center. Според него проблем е и самият модел на генериране на нови компании. В момента се търси иновация, която да може да носи пари, създава се фирма, прави се демонстрация на концепцията, продава се на интернет гигант и си отиваш, което няма да свърши добре, казва Ротънбърг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *