Правителственият самолет с премиера два пъти летя до Пловдив в рамките на пет дни

Всеки пловдивчанин би се изсмял на идеята да пътува до София със самолет. Повечето софиянци също биха се усмихнали. Разстоянието е 132 км по въздух, по магистралата малко повече и обикновено се взема за малко над час. Гориво за 30-40 лв е достатъчно за отиване и връшане. Има доста пловдивчани, които пътуват всеки ден до столицата, защото работят там.
Иначе Пловдив си има летище. Отскоро – за чудо и приказ, обновено и модерно. Дори има редовна линия за Москва с доста по- евтини билети от цените на полетите в София например.
Напоследък най- честият пътник на това летище се оказва премиерът Бойко Борисов. От аеропорта потвърдиха това със зле прикривана гордост. Правителственият самолет кацна там миналия четвъртък, когато той дойде за срещата на кметовете, кацна и във вторник, когато изненадващо се появи, за да разгледа АГРА 2010. И двата полета са от…София.
Доста приказки се изприказваха и продължават да се приказват на тема икономии. Режат се социални надбавки, лекарства се вадят от позитивния списък, вървят съкращения. Всички ние свиваме коланите. В този момент обаче точно премиерът закопчава своя колан и машината излита. Какво струва това на данъкоплатеца всъщност и доколко е оправдано?
Преди месеци правителственият Еърбъс А319 извърши полет до Бургас и обратно, за да транспортира тригодишно дете с изгаряния до столицата. После излезе информация, че министърът на здравеопазването е заплатил разходите по полета – с ДДС те възлизат на 4200 евро. Правим приблизителни изчисления на база на тази калкулация. Ако полетът до Бургас и обратно струва толкова, то двата полета на Бойко Борисов до Пловдив и обратно в последните дни само ни струват 6178 лева.
Оставяме настрана спешния повод да се ползва това изключително транспортно средство, след като има магистрала. Е, не съвсем като слънце, но достатъчно прилична за бързите скъпи коли. Изложбата АГРА 2010 е отворена до края на седмицата. Премиерът можеше да я разгледа в удобно за него време. Поне открито в публичното пространство той не каза нищо извънредно. Беше го казал в Габрово преди това.
На срещата с кметовете миналият четвъртък пък той директно се обърна към тях с думите : „Знам ви номерата. Няма да минат“. Ставаше дума не само за присвояване, а и за лошо стопанисване.
Пак нямаше особено спешен повод да се въртят перките. Но се завъртяха. По данни на летище Пловдив, полетът от столицата трае около 30 минути.
По магистралата може да се стигне за час. Пита се в задачата какво толкова фатално и изключително спешно се е случило в икономисания от полета половин час? ….
Вместо финал- още една бърза сметка.
Ако изчислим цената на тези два полета не в друго, а в сумата, необходима за доплащане на една опаковка инсулин, резултатът е доста внушителен. По новите разпоредби вече и децата, болни от диабет, не могат да получават напълно безплатно инсулин. За една опаковка се доплащат 4.80 лв.
Излиза, че на цената на тези два излишни полета, можеха да се спестят тия допълнителни разходи за една опаковка на 1287 болни от диабет души.
Спомняте ли си, че в първите си дни от управлението премиерът се занимаваше точно с поръчката на два нови правителствени самолета. Дори върна единия, макар и държавата да беше ощетена с това.
Другият самолет обаче остана и очевидно влиза в действие, дори излишно често. Хайде пак да си говорим за икономии…

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *