Правителството вади на показ всички държавни разходи от 1 юли

Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, а решението беше взето днешното редовно заседание на Министерския съвет.
Сумите ще се обновяват с натрупване, което означава, че ще бъдат съобщавани за конкретния ден и натрупаните досега харчове от началото на годината. Ще има и обща информация за движението на държавния бюджет. Перата за отчет ще включват и заплатите във ведомствата.
Всички министерства и ведомства имат готовност и техническа, и технологична, ежедневно да подават информацията, каза зам.-министър в отговор на журналистически въпрос. По думите му по този начин се създава пълна прозрачност, с която да се избегнат недоразумения по отношение на държавните средства.
От финансовото министерство бяха подготвили примерна справка за 20 юни 2012 г. Веднага възникнаха въпроси, сред които само за един ден ли Министерският съвет дава за заплати близо 36 хил. лв., както е записано в справката. Имайте предвид, че тук са включени всички областни администрации, така че още 28 области, в които също се извършват разходи, отговори Горанов.
Последва въпрос толкова ли дава за един ден за заплати на служителите, Горанов добави: Това означава, че като гледаме обема, че на същия ден вероятно в някои в областните администрации евентуално е платен аванс и с 78 платежни нареждания са извършени плащания.
 Последва спор между Горанов и журналист как ще се разбира за какво са дадени средства в някои от графите, които са други разходи например. Зам.-министърът посочи, че всяко ведомство ще е задължено след запитване веднага да отговаря за какво са похарчени парите. Обратно, ако толкова сте затруднени, най-лесно е да не посещавате сайта на Министерството на финансите, което няма да предизвика никакви вълнения във вас, отвърна Горанов, видимо изнервен от неудобните въпроси.
На въпрос кога ще има система, която да показва зад тези номинални плащания каква реална преценка стои дали разходът води до максимална ефективност, Горанов отвърна: Такива гаранции в програмния продукт няма как да бъдат дадени, но посоката е тази – програмното бюджетиране.
С нововъведението на практика от началото на юли всеки работен ден ще се отчитат публично всички плащания в Българската народна банка (БНБ) към държавни органи, министерства, Народното събрание, Сметната палата, Висшия съдебен съвет, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителната каса, Българската национална телевизия, както и към Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, Българската академия на науките и държавните висши училища.
 От 1 август пък публични ще са плащанията от министерствата към Националния фонд към финансовото министерство (основно средствата по Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз), Държавен фонд „Земеделие“, Фонд за покриване на разходите за приватизация и следприватизационен контрол, Учителски пенсионен фонд, Фонд „Гарантиране на вземанията на работници и служители“ и извънбюджетната сметка към министъра на финансите за средствата от продажбата на предписани емисионни единици. Публични ще станат и предоставените трансфери, субсидии и временни безлихвени заеми от централния бюджет към общините, разделени по пера.
Тази информация обхваща 95% от държавните разходи, уточни Горанов. Нямало да се включват плащания по валутни сметки, плащанията по схемата за централизирано плащане на осигурителните вноски и други операции, които „представляват незначителен по обем ресурси“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *