Правителството взима по-голям заем от нужния

Няма как в сегашната ситуация правителството да се справи без заем. Но не трябва да се допуска държавата да взема пари от кредитори, без да е ясно за какво ще ги харчи.

Добре е да вземаме заеми, които помагат на нашето развитие, но това не става. В общата структура на дълга в края на 2014-а година заемите за инвестиции са около 10-12%. Всичко друго е за неща, които не водят до развитие. Така професор Христина Вучева коментира пред БНР плановете на правителството да вземе 8 млрд. евро назаем през следващите три години.

Според нея сравненията с Гърция не са подходящи. Истината е очевидна за всички и тя е, че не вървим по правилния път.

Ходове имаше много. Тези 3 милиарда, които се взеха в края на 2014 година, за да се изплатят гарантираните депозити, можеха да бъдат спестени, но това вече е приключен въпрос, смята проф. Вучева.

Публичните финанси обаче могат да се управляват по-резултатно и дългът може да бъде по-малък или, ако го вземаме с конкретни цели за резултати в двете важни сфери – образование и здравеопазване.

Сметките, които се показват, изключват използването на фискалния резерв. Някой трябва да попита тези допълнителни 5 милиарда в него нали също ще участват и могат да бъдат в сметката през 2015 година за покриване на някакви дефицити.

Следователно, нужната ни сума за 2015 г. не е тази, която ни се поднася, тя е щедро увеличена, подчертава проф. Вучева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *