Правителството вкарва чужди одитори в банките

Банките ще бъдат проверени от чужди одитори.Ревизиите ще бъдат направени от компаниите, които ползва ЕЦБ, обясни финансовият министър.

Активите на банките в България ще преминат през цялостна външна оценка, за да се прецени тяхното качество. Това каза за „Капитал Daily“ финансовият министър Владислав Горанов. Одитът няма да се извършва от Българската народна банка (БНБ), която и сега по закон трябва да прави месечни доклади за състоянието на активите. „За извършването на оценката Министерството на финансите ще търси компаниите, които правиха одита на европейските банки преди присъединяването им към банковия съюз през миналата година“, обясни министърът.

Външната оценка ще се прави, за да се върне доверието в банковата система, обясни Горанов. То се загуби, след като БНБ допусна години наред КТБ да раздава кредити на свързани лица без обезпечение. Сега централната банка няма как да убеди обществото, че надзорът не е допуснал подобни практики и в други финансови институции. По думите на Владислав Горанов в предстоящия външен одит участието на БНБ ще е ограничено до създаване на екип, който да направи заданието към проверяващите.

Във всяка една от 11-те държави – членки на еврозоната, Европейската централна банка (ЕЦБ) е използвала различни одиторски компании, показа проверка на „Капитал Daily“. Ревизиите на 128-те банки са били направени основно от американските финансови групи – BlackRock Solutions и Oliver Wyman. Дейно участие са взели и одиторите от „голямата четворка“ – PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte и EY. Двете американски компании нямат офиси в България. Одиторската четворка има местни представителства, но към KPMG – България, доверието също спадна, тъй като компанията години наред не е забелязвала ставащото се в КТБ.

Финансовият министър е на мнение, че таксите по извършването на ревизията трябва да бъдат платени от търговските банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *