Правителството допълни плана за пред Брюксел със 170 нови мерки

Закриват пет следствени ареста, не отговаряли на евростандарите

Правителството прие 170 конкретни мерки във връзка с последния мониторинговия доклад на Еврокомисията. Те са допълнение към плана за действие за изпълнение на ангажиментите, поети в процеса на преговори за присъединяване.

Става дума за нови или предефинирани мерки, предимно от технически характер. Изпълнението им ще бъде редовно отчитано пред Съвета за координация и мониторинг и при необходимост – пред Съвета по европейска интеграция, обясняват от правителствената пресслужба.

Допълнителните мерки ще бъдат предоставени пред Брюксел, за да може ЕК се запознае с усилията на София в последните месеци преди членството .

В доклада на Комисията от 26 септември бяха отбелязани четири области, в които трябва да се работи по-усилено: съдебната реформа и борбата срещу организираната престъпност и корупцията; земеделските фондове; безопасността на храните и авиационната безопасност.

Сред одобрените днес 170 мерки е закриването пет следствени ареста, които не отговарят на стандартите на ЕС – – в Павликени, Несебър, Троян, Елин Пелин и Пирдоп.

В нови помещения ще бъдат преместени следствените арести в Ловеч и Дупница. Подготвя се и график за преместването на пловдивския арест.

Предвижда се да се попълни администрацията на Комисията за борба с трафика на хора, както и да се създаде организация за събирането и анализа на информацията във връзка с него.

При безопасността на храните се предвижда въвеждане на отделна маркировка за прясното свинско месо и храните, които съдържат прясно свинско.

Ще се проверяват всички фуражни заводи. Започва и работата по сключването на договор за екарисаж за животински отпадъци.

В частта за здравните грижи за хората с физически и умствени увреждания ще се подобри материално-техническата база в четири болници за лечение на хора с психични разстройства – в Бяла, Раднево, Карлуково и с. Церова кория.

Ще се извършват и масови проверки за спазването на закона за авторското право и на Брюксел ще бъде предоставяна информация за откритите нарушения и образуваните съдебни производства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *