Правителството налива 28 милиарда лева в икономиката

28 млрд. лв. ще инвестира правителството за развитие на страната чрез икономически мерки в годините 2014-2016-а.

Това ще обяви премиерът Пламен Орешарски във вторник пред президента Росен Плевнелиев и лидерите на парламентарните партии.

Орешарски ще докладва пред КСНС какви са стратегическите цели на страната до 2020 г. и какви мерки предвижда правителството, за да ги изпълни, пише „Труд“.

8 стратегически направления са предвидени в плана до 2020 г., като най-важните са повишаване качеството на образованието, намаляване на бедността, подкрепа на иновациите и инвестиционните дейности и постигане на енергийна сигурност за страната и ресурсна осигуреност на икономиката.

Най-голямо внимание в доклада си Орешарски е отделил на енергийната сигурност. Правителството ще работи за привличане на частни инвестиции в енергийната инфраструктура. Голяма част от мерките на кабинета ще са насочени и към енергийна ефективност на икономиката, за да ползва по-малко ресурс за единица продукт. В момента България е страната с най-лоша енергийна ефективност в ЕС.

Според доклада на Орешарски мерките в тази посока ще направят икономиката ни по-защитена от външни шокове.

Премиерът ще представи пред консултативния съвет и план от мерки за периода 2014-2016 г., научи в. „24 часа“.

Според плана на Орешарски България ще разполага с ресурс от 28 млрд. лв. за развитие в следващите 3 години, като това е над 10% от БВП на страната. В тези средства са включени както бюджетните, така и пари от еврофондовете. От оперативните програми могат да се ползват както неусвоените досега средства, така и пари за новия програмен период. /БГНЕС

София / България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *