Правителството на Германия опитва национализация на Hypo Real Estate

Правителството на Германия се опитва да осъществи окончателна национализация на закъсалия ипотечен кредитор Hypo Real Estate. Това става с предложение за изкупуване на акциите на сегашните акционери, предава АР.
Офертата на държавата към акционерите е да бъдат изплатени по 1,39 евро за всяка акция от капитала на финансовата институция. Това е с около 16 на сто над цената на приключване на търговията от вчерашната сесия на борсата във Франкфурт. Тогава акциите на Hypo Real Estate бяха на цена 1,20 евро за брой.
Предложението към акционерите идва от спасителния фонд за банковата система, който е създаден в Германия. Чрез него правителството вече придоби 8,7 на сто от капитала на Hypo Real Estate, записвайки нови акции за 60 млн. евро.
Операцията по национализиране изглежда все по-вероятна, след като през тази седмица беше приет закон, който позволява изземването на акции от акционерите, в случай че доброволният подход не даде резултат. На сегашните акционери в Hypo Real Estate е даден срок до 30 юни да вземат окончателното си решение.
Към момента американските компании J.C. Flowers & Co LLC и Grove International Partners LLP, както и техни акционери, притежават 21,7 на сто от капитала на финансовата институция. Базираната в Ню Йорк Flowers вече обяви желанието си да остане акционер в Hypo Real Estate, добавя АР.
Hypo Real Estate се превърна в най-именитата немска жертва на финансовата криза. Нейните сериозни проблеми започнаха през септември, когато разположеното в Дъблин нейно подразделение Depfa Bank не успя да покрие краткосрочните си задължения и изпадна в несъстоятелност.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *