Правителството няма да може да свали цената на бензина

Това заяви транспортният министър Александър Цветков в „Седмицата” по Дарик. Цветков внесе сигнал за проверка на картелно споразумение за цените на горивата и антимонополната комисия започна секторен анализ на пазара. Транспортният министър допълни, че няма как цените на горивата да не са повлияни от международните пазари и каквито и мерки да се вземат у нас, нефтът се закупува скъпо от световните борси.
БДЖ ще спечели от поскъпването на горивата, защото използва предимно електрическа енергия. Заради това цените на билетите на влаковете няма да се вдигат, допълни още транспортният министър.
Цветков допълни, че тази година ще бъдат вложени безпрецедентно много пари в железниците, тъй като тръгват няколко от големите инфраструктурни проекти. Въпреки това пари за по-високи заплати няма да има, каза министърът. Проектите се финансират целево, като голяма част от тях са с европейски пари, които нямат нищо общо с парите за заплати.
Цветков допълни, че реформата в железниците няма как да мине без оптимизация на персонала. Това обаче не означава масови съкращения, а ще се разчита на естественото текучество и на пенсиониране.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *