Правителството обсъжда допълнителната антикризисна програма

Допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи и трансферите по републиканския бюджет за 2009 г. ще разгледа правителството на днешното си заседание. Преди това кабинетът ще изслуша доклад на вицепремеира и финансов министър Симеон Дянков за изпълнението на републиканския бюджет за първото полугодие. Припомняме, че преди седмица стана ясно, че дупката в бюджета е по-голяма от предварително очакваната и е близо 2,5 млрд. лв. По думите на Дянков, тази сума не може да се събере само от съкращение на разходи. За такъв кратък период дори и при голямо желание няма възможност за такова съкращение на разходи, без да бъдат ударени някои от основните пера като образование, социални грижи и т.н., посочи той. Очаква се днес министърът да предложи половината от дефицита да бъде компенсиран с намаляване на разходи, а за попълване на останалата част да се търсят допълнителни приходи.
На днешното си заседание Министерският съвет ще обсъди и започването на мерки за промяна в управителните и контролните органи в търговските дружества и държавните предприятия от системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Министрите ще гласуват оставката на Петко Сертов като председател на ДАНС и кандидатурата на Цветлин Йовчев на неговия пост.
Ще бъде гласуван и проект на решение за бюджетната процедура за 2010 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *