Правителството очаква по 150 млн. лв. от данък лукс и приватизация чрез БФБ

Правителството вече има калкулации за ефекта от предлаганите мерки, показва работен документ. По 150 млн. лв се очакват от данък „лукс“ и приватизация на миноритарни пакети чрез БФБ-София.
Данък „лукс“ ще включва удвояване на данък МПС за автомобили над 121 kw и на данък сгради за жилища над 250 кв. м. При яхтите данъка ще се утрои.
„Създаване на държавна консолидационна компания, в която да се апортират всички миноритарни дялове на държавата в търговски дружества с цел продажба през БФБ“, е мярка от която се очакват 150 млн. лв.
Очакванията са увеличението на ДДС от 20 на 22% да донесе 540 млн. лв. на хазната, като това бе обявено вчера.
„Създаване на нормативна база за ускорена продажба на емисиите по Протокола от Киото и ускорено приемане на Национален план за преразпределяне на квотите за търговия от фирмите с CO2“, е мярка от която се очакват 200 млн. лв.
На 91 млн. лв. се оценява ефектът от „Обезщетенията за временна неработоспособност да се примета от НОИ след изтичане на третия ден от настъпване на неработоспособността“. В момента НОИ плаща след изтичане на първия ден.
„Премахване на паричните суми за облекло за 2010 г. за работещите по трудово правоотношение“, ще спести 70 млн. лв.
„Ограничаване на средствата за фонд работна заплата до 90% (без МО и МВР) с промяна на постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности за 2010 г. Министерствата, които са изпълнили плановете за оптимизиране на администрацията вече са реализирали икономии в размер до 15% от средствата за заплати. Там не се налага намаляване на заплатите“, е мярка от която се очаква спестяване на 60 млн. лв.
Увеличение на дивидента от 50% на 80% за държавните предприятие, ще донесе с 26 млн. лв. повече приходи.
Предвижда се продажба и на по 51% от Топлофикация София и НДК, като липсва очакване каква цена ще се получи за тези дялове.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *