Правителството планира лимити за заплатите в бюджетния сектор

Постановлението за бюджетните заплати през тази година ще приеме правителството. Документът предвижда въвеждането на месечни лимити за възнагражденията в държавния и общински сектор.

С постановлението се премахват средните месечни заплати в бюджетните организации и се въвеждат месечни лимити на разходите за заплати при ограничение да се ползват 95 на сто отпуснатите пари. Останалите 5 на сто ще могат да се разходват с акт на Министерския съвет, при съобразяване с оценките и прогнозите за макроикономическите и бюджетните показатели.

В постановлението няма дата, от която да влезе в сила 10 процентното увеличение на заплатите. Това също ще стане ще стане с допълнително министерско постановление, след като се преценят приходите в бюджета.

След дълго отсъствие от работа като например отпуск за гледане на дете, заплатите за периода на отсъствие няма да се индексират. Запазват се двойните заплати за служителите в министерствата, които работят по усвояването на средства от оперативните програми на Европейския съюз.

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *