Правителството предвижда през 2015 г. заетостта да стигне 72%

Заетостта да стигне 72% през 2015 г. предвижда актуализираната стратегия по заетостта в България за периода 2008-2015 г., която Министерският съвет одобри днес.
Предвижда се заетостта сред жените да достигне 68%, при младежите до 24 години – 30%, а при хората от 55 до 64 години – 52%. Според текста коефициентът на безработица трябва да намалее до 5%.
Основните цели на политиката са разделени в два периода – от 2008 до 2010 г. целта е да се повиши предлагането на труд, както и да се повиши квалификацията на работната сила.
От 2011 до 2015 г. ще се акцентира върху инвестирането в човешкия капитал и осигуряването на устойчива заетост.
Сред мерките в стратегията са повишаване на конкурентоспособността и развитието на малките и средни предприятия, осигуряване на финансова стабилност чрез реформи в бюджетната сфера и социално-осигурителните системи, ограничаване на нерегламентираната заетост, подкрепа на колективното трудово договаряне, подпомагане на личността за бързо започване на първа работа и удължаване на трудовия живот.
Актуализираната стратегия по заетостта е продължение на стратегията за периода 2004-2010 г., част от чиито цели са изпълнени предсрочно.
Сред тях са нарасналата икономическа активност на населението на 5.4% при заложенипет пункта, намаляване на равнището на безработица трайно под 10%, осигуряване на работа на 33.9% от трайно безработните в различни социални програми при заложени 25%.
Правителството утвърди още подписаното на 14 февруари 2008 г. в Кишинев споразумение с Молдова за взаимна защита и обмен на класифицирана информация и одобри проект на аналогично споразумение с Австрия.
И двата документа са изготвени на базата на одобрен от Министерския съвет типов проект на споразумение за защита на класифицираната информация.
В тях са посочени компетентните органи на страните, дефинирани са режимът на сключване на класифицирани договори, процедурите за размножаване и превод на класифицирана информация, както и правилата за действие при нарушаване на мерките за сигурност. Споразуменията се сключват за неопределен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *