Правителството предлага мерки за намаляване на административната тежест

/© снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Да отпадне нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили. Това е едно от предложенията, залегнали във втория пакет от мерки за облекчаване на административната тежест. Те бяха представени от вицепремиера Даниела Бобева, която е ръководител на групата. Също така е постигнато съгласие за облекчаването на процедурата за издаване на винетни стикери на хора с увреждания, като ще отпадне необходимостта за ходене на място за получаването на стикера повече от веднъж. Тя ще облекчи над 150 000 души.

Около 150 000 души годишно имат право на безплатни винетки заради увреждания. С предложените промени от екипа на вицепремиера Даниела Бобева ще се облекчат процедурите по издаването на безплатните винетки, така че на хората ще им се налага да ходят само веднъж до ресорната институция, а не по няколко пъти, което представлява сериозна трудност за повечето от тях.

С друга промяна, предложението на която е пристигнало на предоставения от Министерския съвет мейл predlagam@government.bg, е да отпадне декларация образец № 7 относно здравното осигуряване. В тази декларация към приходната агенция се подават данни, които вече съществуват, което я прави излишна.

От външно министерство пък са предложили дипломите за основно, средно и висше образование да могат да се издават и на чужд език, освен на български. В момента училищата и университетите у нас издават дипломите само на български език. С промяната ще се спестят административните затруднения като преводи и заверки на документите от лицензирани администрации, което би спестило и редица финансови разходи на потребителите.

Общо са изработени 88 мерки за облекчаване на регулаторните и лицензионните режими. Предстои да бъдат разгледани други 40, които са единствено в сферата на строителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *