Правителството се фокусира върху проблемите на бизнеса

Правителството се фокусира през последните месеци както върху социалната политика, така и върху проблемите на бизнеса, като усилията са насочени към намаляване на административната тежест и облекчаване на регулаторните режими.

Това посочи пред екипите на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) министърът на финансите Петър Чобанов, който е на среща с представители на двете международни институции, инвестиционни банки и рейтингови агенции във Вашингтон.

„Предвижданата в средносрочен период благоразумна фискална политика на намаляване на бюджетния дефицит с умерени стъпки е израз на управленската воля за спазване на фискалната и бюджетна дисциплина“, подчерта финансовият министър пред ръководителя на мисията на МВФ за България Мишел Шенън.

В разговорите си с висшияръководен екип на СБ в лицето на вицепрезидентаЛаура Тък, директора за Централна Европа и Балтийските държавиМамта Мурти, изпълнителния директор на холандската група в СБФранк Хеемскерк и ръководителя на българския офис Маркус Репник министърът изтъкна още: „Приоритет на правителството по отношение на фискалнатаи бюджетната политика е да се гарантира финансовата стабилност и дългосрочната устойчивост на публичните финанси“, предава БТА.

На срещата симинистърЧобанови Лаура Тък изразиха задоволство отподобряването и развитието на партньорските отношения. Декларирана бе иувереност, че при предстоящата систематична диагностика застраната, която банката планира да извърши в тесни консултации с правителството, частния сектор и други участници, ще бъдеидентифициран набор от избрани приоритетни области като отправна точка за бъдещи консултации и сътрудничество.

Българският министър на финансите отбеляза още, че през периода2015-2017 г. със средствата от Европейския съюз (ЕС) ще продължи подкрепата заразвитието на ключови национални политики в областта наобразованието, заетостта, развитие на конкурентоспособността наикономиката, здравеопазване и други приоритетни за странатасектори.

България си сътрудничи със СБ и по линия на възмездните консултантски услуги с цел повишаване на усвояването насредствата от ЕС. Страната ни се възползва от високатаекспертиза на международната институция във водния сектор чрезразработване на Стратегия за развитие и управление на ВиКсектора за периода 2014-2023 г. и получава съдействие в областтана иновациите и пътищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *