Правителството финансира регионални проекти за 500 млн. лева

Правителството реши да разпредели 499 345 000 лева от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Министрите приеха постановление, с което се одобрява списъкът на одобрените проекти/програми, отговорните за тяхното изпълнение общини и министерства и разпределението на целевите средства по инвестиционната програма, съобщи прес службата на Министрския съвет.

„Постигнато е покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони“, обяви министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието.

Той обясни, че одобряването на програмата дава възможност да се проведат необходимите процедури за обществени поръчки и този ресурс да започне да се усвоява. „Надявам се до средата на годината“, прогнозира министърът.

След провеждане на обществените поръчки, в Министерство на финансите ще бъде получена своевременна информация от възложителите и ще бъде коригирано постановлението с ресурса, който им трябва, за да си свършат работата. „Тази информация трябва да получим към средата на годината, за да можем да преразпределим ресурса, който ще се освободи“, обясни Чобанов.

Ето как са разпределени средствата:

– 78,3 млн. лева за ВиК проекти и проекти за управление на отпадъците;

– 104,6 млн. лева за транспортна инфраструктура;

– 50 млн. лева за рехабилитация на второкласна и третокла и пътна инфраструктура;

– 197,5 млн. лева за социална инфраструктура. От парите за това направление 25 млн. лева ще отидат за училища и детски градини (от които 6 млн. лева за изграждане на нови детски градини в София), а за висши училища ще има 15,7 млн. лева (от които 3 милиона лева за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 5 млн. лева за УНСС);

– 27 млн. лева за здравеопазване;

– 62 млн. лева за спортни зали и съоръжения;

– 112 млн. лева за благоустрояване на малки населени места.

„Одобрените за финансиране програми на министерствата също са насочени към проекти на отделни населени места“, допълни още Петър Чобанов.

Одобрени са проекти на МОСВ за управление на речните басейни и третирането на отпадъците, а към Министерството на регионалното развитие ще отидат 20 милиона лева за решаването на проблемите с безводието на някои общини.

Ще се финансират две програми на здравното министерство. Единият е за подобряване на спешната помощ, а вторият за изграждане на Националната здравно-информационна система.

„Финансират се инфраструктурни проекти, както в големи населени места, така и в по-малки населени места, които не попадат в обхвата на оперативните програми“, подчерта Чобанов

Той обясни, че, ако обществена поръчка постигне по-добра цена от заложената, остатъкът от парите ще се насочва за други проекти.

Ако процедурите бъдат обжалвани и има опасност това да спре проекта за дълго време, той ще бъде отлаган, а парите ще се насочват към нов проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *