Правителството ще отпусне допълнително 150 млн. лв. за социално значими проекти

Доказал съм с поведението и действията на изпълнителната власт изключителното желание на правителството да си сътрудничи с местната власт. С тези думи се обърна премиерът Сергей Станишев към участниците в XX Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. На дискусиите присъства и вицепремиерът по управлението на еврофондовете Меглена Плугчиева.
Значителен ръст на бюджетните взаимоотношения с общините ще бъде регистриран през тази година, обяви премиерът пред делегатите на Общото събрание на НСОРБ. Средствата ще достигнат 546 млн. лв., което е с 28 на сто повече в сравнение с миналата година и е значителна подкрепа за общините в условия на криза. Запазването на финансовата стабилност на страната, стабилността на валутния борд и националната валута, планът на правителството в подкрепа на реалната икономика и социалната защита на хората, които не могат да си помогнат сами, са основата в действията на правителството в отговор на финансовата и икономическата криза, припомни премиерът. Той подчерта още, че през тази година най-голямо увеличение на средствата ще получат пенсионерите, заради спада на инфлацията, а 140 млн. лв. от бюджета са предвидени за хората с увреждания.
Със свое постановление правителството ще отпусне на общините допълнително 150 млн. лв. за социално значими проекти като мярка срещу негативните ефекти от икономическата криза. Това ще реши много социални и битови проблеми на гражданите и ще помогне на местния бизнес и за запазването на работните места на хората, обяви още премиерът Сергей Станишев. Почти 2 млрд. лв. са средствата, предвидени за заплати, издръжка на образователни и социални дейности, на читалищата и други. Сумата е с 460 млн. лв. повече от тази за миналата година, посочи премиерът.
Той подчерта, че е необходимо още по-ефективно да се използват средствата по оперативните програми на ЕС. В допълнение, бе засилен и капацитетът на програмата „Красива България” и на Социалния инвестиционен фонд. Вече функционира и фонд ФЛАГ с около 160 млн. лв., като има и одобрени проекти, допълни премиерът и изрази очакване фондът да ускори работата си. За засилен диалог с общините по бюджетни въпроси и в рамките на Икономическия и социален съвет се обяви още министър-председателят. Нуждаем се от интелигентно и разумно управление в диалог с общините, синдикатите, бизнеса и експертите, подчерта още той.
Премиерът посочи позитивната оценка за страната ни, изказана от представителя на Румъния и България в МВФ Хуан Ансола, че в сравнение със северната ни съседка, България е по-добре подготвена за световната финансова и икономическа криза, има стабилна финансова система и валутен борд.
С общините трябва да работим като един отбор, за да решаваме проблемите заедно, каза още премиерът Станишев пред медиите. Няма да престана да работя активно за решаване проблемите на гражданите и да търся заедно с представителите на местната власт решение на много от острите проблеми, които вълнуват хората, категоричен бе той.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *