Правителството ще харчи рекордно много, отказ от намаляване на чиновниците

Правителството ще харчи рекордно много. Рекордно високи разходи на държавата и отказ от намаляване на чиновниците. Това са двете най-едри промени в първия бюджет на настоящия финансов министър Владислав Горанов, публикуван за обществено обсъждане в понеделник. Числата показват, че разходите на централния бюджет за първи път ще достигнат 21.5 млрд. лв., или 2 млрд. лв. над планираното за тази година.

За да покрие разточителството си, държавата ще изземе през данъци повече от бизнеса и потребителите – около 1.5 млрд. лв., и ще натрупа още нов дълг, с който да покрие и планирания дефицит от 1.8 млрд. лв. Бюджетният дефицит ще бъде около 2% от БВП, или с 0.5 процентни пункта по-малко от заложения в средносрочната бюджетна прогноза.

Има и едно скандално предложение на финансовия министър – летище София да бъде отдадено на концесия, като очакваният приход от 600 млн. лв. да се получи еднократно и така да бъде изхарчен моментално от сегашното правителство. Като за капак с проекта на Закона за бюджета за 2016 г. се прави опит и да се суспендира законът за Сребърния фонд, като изрично се предвижда приходите от тази концесия да не влизат в него, какъвто е общият ред.

Къде ще е разточителството

Общото преразпределение през бюджета ще нарасне до 34.8 млрд. лв. От Министерството на финансите изтъкват, че въпреки огромната сума делът на преразпределението към прогнозния брутен вътрешен продукт остава под 40%.

Обяснението за планирания преразход е, че 1.7 млрд. лв. повече ще са капиталовите разходи, които се финансират авансово проекти по европейските фондове. Това обаче не е единствената причина. Отвъд еврофондовете се чете нежелание от страна на държавата да се справи с постоянно нарастващите разходи за администрация. Общо 17-те министерства ще получат около 400 млн. лв. повече спрямо 2015 г., а 220 млн. от тях са предназначени за допълнителни разходи за възнаграждения и осигуровки. Тази година финансовият министър записа в Закона за бюджета 10% по-ниски разходи за заплати и осигуровки, но ведомствата отказаха да се съобразят с това и дори някои настояваха за още пари. В крайна сметка бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, а почти всички министерства ще получат допълнителни пари за персонал, вместо да свиват разходите.

За първи път Министерството на вътрешните работи ще получи още със Закона за бюджета над 1.1 млрд. лв., или с 95 млн. лв. повече от 2015 г. Министерството на енергетиката също е сред големите печеливши с допълнителни 64 млн. В редиците на наградените са още отбраната, финансите образованието и транспортът, които ще получат по няколко десетки милиона отгоре.

Летище за еднократна употреба

Правителството залага и 840 млн. лв. повече неданъчни приходи. От обясненията в документа става ясно, че летище София ще бъде дадено на концесия догодина, като очакваното еднократно плащане ще е 600 млн. лв. В предишни концесии се е плащало през годините и сегашното решение може да свие конкуренцията, а оттам да намали и финансовия ефект за държавата. Още повече че при последните резултати на летището и отчетените едва 5 млн. лв. печалба за 2014 г. постигането на тази сума може да се окаже трудна дори и за максималните по закон 35 години концесия.

Но най-големият проблем е, че в Закона за бюджета е предвидено за прихода от летището да не важи правилото сумата да отиде в Сребърния фонд. Така сумата ще е на разположение на финансовия министър и ще бъде изхарчена сега за покриване на отказа от реформи и съкращаване на разходи, вместо стратегическият актив да носи регулярен приход. Без този еднократен приход дефицитът би скочил от заложените 2% от БВП на 2.7% (2.4 млрд. лв.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *