Правно-икономически форум събра висшите учебни заведения в Свищов

Кръгла маса на тема „Правни и икономически проблеми на бизнес средата в Република България” събра в Свищов академични преподаватели от различни висши училища. Това информират от Стопанска академия ''Димитър А. Ценов''.

Участниците в научния форум приветства ректорът на Стопанска академия, проф. д-р Иван Върбанов. Той определи темата на кръглата маса като изключително важна и актуална както за българския бизнес, така и за българското образование. По думите му, бизнес средата в България непрекъснато се променя, като се влияе много, и то отрицателно, от три основни фактора– политическата среда, социалната среда, правната среда.

Въпреки добрите условия за бизнеса, създадени от гледна точка на данъци, всичко, което имаме като предимства,като че ли го губим с отрицателното влияние на другите фактори, особено на фактора „корупция”, каза проф. Върбанов. Той коментира още влиянието на средното професионално и висшето образование върху бизнес средата.
Проф. д-р Любчо Варамезов сподели, че първоначалната идея е била кръглата маса да се проведе само в рамките на Стопанска академия, но в следствие на проявения голям интерес от други висши училища, тя се превръща в национална и с международно участие.

Освен от домакините и сродни катедри от УНСС и Варненски икономически университет, доклади по темата на форума са разработени от представители на Софийски университет, Великотърновски университет, Тракийски университет, Висше училище по застраховане и финанси, ЧВУ Колеж по туризъм – Благоеврград и Северо-Кавказский федеральный университет – Ставрополь, Россия. Общият брой на представените на научния форум доклади е 79, които са включени в издадения сборник в направления “Икономика” и “Право”.

„Бизнес средата е многоаспектна и многопластова тема, и има различни измерения”, каза проф. Варамезов. Той подчерта, че когато се говори за бизнес средата, трябва да се имат пред вид фактори, елементи и протичащи процеси извън бизнеса, които влияят върху неговото стартиране, функциониране и развитие. По думите му, към тези фактори могат да бъдат отнесени както санкциите срещу Русия и съответно предприетите от нея контрасанкции, мигрантския поток, кризата в Украйна, така и корупцията на всички нива в управлението и в съдебната система, тромавата администрация, демографската ситуация в страната и др. „Висшите училища също са елемент от бизнес средата”, каза проф. Варамезов и заяви, че по отношение на изграждането на предприемаческа култура, университетите са „длъжници”.

Следпрезентациите последва широка, близо 5-часова дискусия по различни икономически и правни проблеми на бизнес средата. Присъстващите академични проподаватели споделиха и свои виждания относно разрешаването на част от обсъжданите проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *