Правото на достъп до интернет да се изравни с правото на достъп до вода, електричество и други основни услуги

Клуб Z

Британското правителство планира да осигури широколентов интернет до всеки дом и всеки бизнес на Острова, съобщи правителственият сайт gov.uk. Концепцията е правото на достъп до интернет да се изравни с правото на достъп до вода, електричество и други основни услуги.

„Достъпът до интернет не трябва да е лукс, а право – абсолютно фундаментално за живота във Великобритания през 21-ви век“,заяви премиерът Дейвид Камерън.

„Затова, както нашите предци са направили така, че газ, електричество и вода да се доставят до всички, ние ще доставим бърз широколентов интернет до всеки дом или бизнес, който го иска. Ще поставим Великобритания – цялата Великобритания – онлайн, за да станем най-проспериращата икономика в Европа“.

Планът е всеки да има право да поиска интернет връзка със скорост до 10 Mbps, независимо къде живее. За сравнение, 25-30 мегабита в секунда в България струва около 8-12 лв месечно. 10 Mbps в секунда обаче е изчислената оптимална скорост за нуждите на семейство или малък бизнес – което не винаги е достатъчно за свалянето на торенти, например, или стрийминг на видео с високо качество.

Но това е минимумът. Великобритания ще се стреми все повече хора да имат достъп и до т.нар. (по британски стандарти) суперскорости – 24 Mbps. У нас това обикновено е минималната скорост, която предлагат доставчиците..

Целта е до 2017 г. 95% от британците да имат достъп до интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *