Правят ТКЗС-та за помощи от Европа

Между 10 и 20 лева на декар помощи ще получават фермерите ни, след като влезем в Евросъюза. Размерът ще бъде уточнен, след като стане ясно колко земеделски производители са се регистрирали и колко отговарят на условията. Субсидии ще получават само кандидати, които обработват минимум 0,5 хектара земя с трайни насаждения, лозя и тютюн и минимум 1 хектар за останалите площи. Ако стопанството ви е по-малко, обединявайте се в сдружения и кооперации, съветват от земеделското министерство.

Има няколко стъпки, които трябва да направи кандидатът за европомощи. Първо, трябва да се запише в Системата за идентификация на земеделските парцели. Регистрацията започва от 1 септември 2006 г. Подава се заявление в общинската служба по земеделие и гори. Там определят ден и час, в който ще се извърши очертаването на нивите върху ортофотокартата. Това е снимка на землището, направена от въздуха. Фермерът посочва своите ниви и получава идентификационен номер. Ако парцели на няколко собственици се припокрият, ще се прави проверка по документи и на място. Не се ли изясни чия е земята, кандидатите няма да получат помощи. Фермер, който не желае субсидии, няма защо да припознава парцелите си на картата.

Втората стъпка е подаване на заявление до Разплащателната агенция. Тя ще е приемник на фонд „Земеделие“ и ще е връзката между Евросъюза и нашите производители. Чрез нея фермерите ще получават средства от Европейските земеделски фондове и от държавния бюджет. Агенцията ще заработи от 1 януари 2007 година. Между 15 март и 15 май ежегодно там ще се приемат заявки за регистрация и финансова подкрепа.

Субсидиите ще се разпределят в края на всяка година. При увеличаване или намаляване на обработваемите площи стопанинът е длъжен писмено да декларира промяната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *