Преборил Сашо Дончев за газа в Елин Пелин

Обществената газификация е била най-новият бизнес на убития вчера Александър Тасев. В последните месеци той е успял да се пребори с конкуренцията на шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев в няколко града.

С фирмата си „Промишлена газификация“ Тасев успява да спечели битката за синьото гориво в Сливен. Основен конкурент му е фирмата с общинско участие „Газификация Сливен“, в която 80 на сто от дяловете държи Сашо Дончев.

Малко след убийството през януари на кмета на Елин Пелин – Янко Янков, местната община започва преговори на кого да продаде дял от общинската фирма за газификация. Общинарите са разговаряли с четирима кандидати, сред които „Овергаз“, призна пред „Стандарт“ шефът на общинското дружество Иван Кокалов. Най-малък дял в съвместната компания „Газо-енергийно дружество Елин Пелин“ иска Александър Тасев. Местните общинари склоняват да му дадат 34 на сто от дяловете и да вдигнат капитала на 600 000 лв. „Общината даде 400 000 лв, а Тасев – 200 000 лв.“, заяви Кокалов.

Общински съветници от Елин Пелин били притиснати да гласуват за Тасев, твърди съветничката Валентина Паликова, която след убийството на кмета Янко Янков подаде оставка като зам.-шеф на местния парламент. „Преди няколко години Сашо Дончев искаше 70 на сто от дяловете, но сега падна на 34, колкото и Тасев. А кметът Емил Бозев изнуди общинските съветници да приемат Александър Тасев. Той настояваше, че нямаме време преди сесията на 26 март на ДКЕВР, и затова спешно трябва да гласуваме за Тасев. Той взел газа на Сливен, той щял да газифицира и Елин Пелин“, твърди Паликова.

Елин Пелин все още няма лиценз за газификация, а смъртта на Тасев фактически осуетява досегашните бизнес планове.

Тасев е сключил подобно съдружие за газификацията на Паничище и Сапарева баня. Съвместното дружество се казва „Германея газ“, като Тасев успял да договори 66 на сто участие. Останалите са на община Сапарева баня.

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *