Превръщат Сметната палата в наказателна бригада

Поправките в новия закон за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада. Създават се условия институцията да работи под натиска на партийни централи. Това заяви пред bTV председателят на палатата Валери Димитров.

Става дума за реставрация на порочен модел. Мотивите са образец на професионално невежество и демагогия, няма нито един смислен аргумент, категоричен е Валери Димитров. Според него мотивите на вносителите защо промяната е необходима будят недоумение и насмешка. „Имало еднолично ръководство, което било много опасно и трябвало да се смени с голяма колегия“, поясни Димитров. Той заяви, че и сега работят колегиално с двамата му заместници и вземат решенията с консенсус.

Той заяви, че новият закон дава възможност непрофесионалисти да застанат начело на Сметната палата. „Всеки домакин или началник-склад с икономическо образование, или адвокат по семейно право може да стане шеф на Сметната палата“, обясни Димитров. Освен това колегията начело на институцията ще се избира по партийно квотен принцип. Според Димитров това има смисъл, само ако управляващи и опозиция са представени по равно в ръководството на палатата. „Ще се работи под натиска на партийни централни, ще искат приятни и удобни докладчета“, предрече Димитров.

Той подчерта, че досега Сметната палата не е написала нито един поръчков доклад и призова Йордан Цонев да изложи аргументите си пред него очи в очи, „ако му стиска“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *