Преглед на българския печат

Ден преди Коледа Кабинетът изненадващо намери 60 милиона лева за социалните помощи, гласува 25-те милиона за коледните добавки на пенсионерите, даде 15 милиона на военните и подписа пакт с обещание към строителните фирми до края на март 2010 година да им плати дължимите към 200 милиона лева, пише на първа страница Сега. Изданието допълва, че единствено магистратите са останали огорчени, тъй като финансовото министерство не им преведе коледни добавки. И друга тема от вестника – партията на Ахмед Доган ще трябва да се раздели с два от офисите си в София и да ги върне на държавата. Те бяха дадени на движението в последните дни от управлението на Тройната коалиция. Помещенията бяха отдадени под наем за 10 години напред. Правителствената пресслужба мотивира решението си с това, че „в момента има остър недостиг на свободни държавни имоти в столицата, а ДПС разполага с още три, и то в центъра на града“.
Криминална тема от 24 часа: Личният охранител на Красимир Георгиев – шеф на енергийна фирма, е един от задържаните при акцията „Наглите“ 2. Става въпрос за Цветозар Славчев – Църо, който се свързал с бандата и сам предложил да отвлекат децата, които охранявал. Той казал, че шефът му Красимир Георгиев неведнъж споделял, че ако нещо такова се случи изобщо няма да търси полиция защото не й вярва. Щял да даде исканият откуп без шум. Полицията ще установява дали и в каква степен е било подготвяно похищение за децата на Георгиев, уточнява изданието.
Предвижда се глобата за 60 км/час над разрешените да бъде 640 лева, пише Делник. С допълнителна глоба от една минимална заплата да бъдат наказвани шофьорите, превишили скоростта с над 20 км/час, е едно от предложенията на консултативната комисия по проблемите на безопасността на движението.
Водещото заглавие от Монитор – Волен Сидеров разкри: Яне тръгна на пазар за депутати. Лидерът на РЗС Яне Янев е обзет от шопингмания. Той предлагал по 1 милион лева на депутати, които са склонни да напуснат групата си в Народното събрание. Разкритието на пазарлъците на Яне направи пред една от националните телевизии шефът на Атака Волен Сидеров, допълва Монитор. Паяци погват каруците в София е друго интересно заглавие от вестника. Това е една от мерките за борба със задръстванията в столицата, които бяха начертани от вътрешния министър Цветан Цветанов и кмета Йорданка Фандъкова.
Дажбата на затворник скача двойно е водещото заглавие на Труд. Правителството прие наредба, с която се определят стандартите за годишната бюджетна издръжка на затворник. В момента за храна на един лишен от свобода на ден се харчат между 2.30 и 2.50 лева, а държавата плаща допълнително за топло, спане, дрехи и др. Идеята е дажбата на затворник да стане 4.40 на ден. И още от изданието – българите ще плащат с 10 стотинки на минута по-малко за разговори по мобилен телефон в страните от евросъюза – т.н. роуминг, от юли 2010 година. Това обяви транспортният министър Александър Цветков.
Нагли крадци нахлуха в дома на полицай от столичното 8-о РПУ и отмъкнаха украсеното му коледно дръвче – историята е водеща за Новинар. Инцидентът станал в столичният квартал „Банишора“, който се намира точно срещу сградата на Централния софийски затвор. Опитните крадци са влезли през терасата на втория етаж и са иззели личния му лаптоп, пари, документи, декоративна нощна лампа и украсената коледна елха. Крадците отмъкнали и електрически ароматизатор за стая.
На първа страница, под заглавие „Забравете лукса, но харчете“ Стандарт помества съветите на госпожа Дянкова, съпруга на финансовия министър. Според Каролин Фройнлд, която е икономически експерт в Световната банка, оптимизмът е най-добрият лек срещу кризата. Навлиза се в омагьосан кръг, ако хората се затворят вкъщи и не купуват нищо. Това ще се отрази зле на икономиката, допълва тя пред Стандарт. Гурбетчийските пари спасяват коледните празници, пише в обширен коментар изданието. С изкараните в чужбина пари стотици нашенци ще осигурят за семействата си празнична трапеза. Бавачки в Гърция и строители в Испания, натоварени с подаръци, напълниха гари и летища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *