Преглед на днешните вестници

Според тях датата 1 октомври е твърде ранна и Европейският съюз не трябва да се ангажира със срокове. Аргументът отново е борбата с корупцията и престъпността, допълва Дневник.
Нарочените за най-масови протести срещу поскъпването на бензина, се оказаха, меко казано, вяли – в София и страната излязоха към хиляда коли, е днешната тема на Труд. Бунтарите по-скоро се забавляваха, но полицията взе насериозно заканите за масовост и излезе по улиците. За добавка се появи и компрометираща информация за един от лидерите на протеста – той бил подсъдим, понеже снимал порно. Организаторите обясниха провала на начинанието си с това, че са политически необвързано гражданско движение, отбелязва Пари.
Нереално е литър бензин да струва под 2 лв., твърди пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, цитиран от Стандарт. Исканията на протестиращите не могат да се осъществят, защото двата основни фактора, които влияят върху цените на горивата – акцизът и ДДС, са извън контрола дори на правителството, уточнява Делчев.
Близо един милион гласоподаватели-фантоми се крият в избирателните списъци, коментира пред Националното радио бившият член на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов, цитиран от Новинар и Монитор. Според него именно това ще бъде един от най-големите проблеми на предстоящите избори.
Хиляди българи, останали без работа през 2010 г., са заплашени от глоба до 500 лв. за неподадена данъчна декларация, пише Сега. Хората масово не знаят, че с промяна в закона депутатите са задължили съкратените през миналата година да декларират доходите си, независимо от вида на договора, на който са били наети.
Близо 40% от българите са готови да работят без трудов договор, а всеки пети не получава заплатата, под която се разписва, показва проучванена агенция АССА-М, цитирано от Дума. Проучването сочи, че кризата връща България в сивата икономика, коментира вестникът.
Екипи от по четитима служители на КАТ ще извършват проверки по пътищата, пише Монитор. Очаква се това да ускори работата и да намали корупцията.
Радиоактивен йод и цезий в листните зеленчуци са засекли в Шуменския регион, алармира Република, като се позовава на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Салатите няма да бъдат изтеглени от пазарите, тъй като, според експерти, стойностите са ниски и повод за притеснение няма.
Една година без книжка и 300 лв. глоба е наказанието на актрисата Елена Петрова за шофиране в нетрезво състояние, е съобщил за 24 часа шефът на столичната Пътна полиция комисар Ваньо Стоевски. Лишаването е максималното по закон, защото Петрова бе заловена с граничните 1,2 промила, а глобата е с 200 лв. под максимума, тъй като тя за първи път е хваната да кара почерпена.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *