Преглед на икономическата тема в пресата

„Младите семейства остават без данъчните екстри“, – информира от първата си страница „Сега“
Няколко данъчни облекчения, въведени като антикризисни мерки от кабинета „Станишев“ в самия край на управлението му, ще бъдат премахнати. Финансовият министър Симеон Дянков предлага да се отмени отстъпката при изплащане на ипотечни кредити на младите двойки до 35 г., а фирмите, инвестирали над 10 млн. лв. в стратегически отрасли, отново да плащат данък печалба.
Бонусите, които реално трябваше да се усетят за първи път догодина, се отменят със задна дата от 1 януари 2009 г.
Според действащия текст в закона за данъците върху доходите младите двойки, които имат сключен брак, могат да си намалят данъчната основа при облагане на личните доходи с платените от тях през годината лихви върху ипотечен кредит. Условието е лихвите да са върху първите 100 000 лв. от заема, той да е изтеглен преди навършването на 35-годишна възраст на поне единия от съпрузите и жилището да е единствено на семейството. Облекчението важи за доходите, получени от 1 януари до 31 декември 2009 г. За бонуса най-много настояваше НДСВ, като аргументът му беше да се подкрепят младите семейства в условията на високи лихви по заемите в кризата. Облекчението щеше да спести на домакинство по няколкостотин лева на година.
„Връзват наново бюджета в Банкя“, съобщава Стандарт
Второ разглеждане на бюджета се очаква в края на седмицата. По искане на премиера Бойко Борисов всички министри ще се съберат в Банкя през уикенда, за да дискутират бъдещето на хазната за догодина. Те ще трябва да представят исканите корекции по министерства.
Според изчисленията на финансовото ведомство заложените приходи за следващата година са 26 млрд. лева. Приблизително толкова бяха парите в държавната хазна през миналата година. Заради финансовата криза и очаквания спад на икономиката през тази година с 6,3%, и с още 2% през 2010 г., за първи път от доста време средствата в следващия бюджет няма да се увеличават. Дори напротив, предвидено е свиване на коланите в повечето министерства. За здравеопазване са предвидени 2,6 млрд. лв. за следващата година, което е със 151 млн. лв. по-малко от парите през 2009 г. Парите за здравеопазване през 2010 г. ще бъдат точно на нивото от 2008 г., сочат разчетите на Министерството на финансите. И то при положение, че от парламента се приемат всички предложения за увеличаване на акцизите за алкохола и цигарите. За образованието също се предвижда свиване на разходите с 92 млн. лв.
Най-много се режат парите за сигурност на страната – общо с 465 млн. лв. От тях сумите за отбраната се намаляват със 176 млн. лв., на полицията със 126 млн. лв., а на съдебната власт – с 81 млн. лв.
„Само 7% от отпуснатите кредити у нас отиват за бизнес проекти“, съобщава от първата си страница „Класа“
Едва 7% от банковите кредити и 5,07% от заемите (между познати) у нас са взети за развитие на бизнес и са свързани с предприемаческа активност. Това показва проучване на Института по социология към БАН за задлъжнялостта на населението и особеностите на българската кредитна система.
Кредитирането на бизнес проекти е високорисково както за длъжника, така и за кредитора. Това обяснява и дисбаланса между банките и техните клиенти, който се наблюдава с настъпването на икономическата криза. Преобладаваща част от анкетираните (60%) смятат, че условията за отпускане на кредити в България са много тежки и че финансовите институции трябва да помислят за облекчаване на изискванията и процедурите за получаване на кредити (78,1%).
Според проучването около една трета от българите са длъжници на банките, като 67% от кредитите и 87% от заемите се използват за разходи, предназначени за покриване на потребности от първа необходимост, включително поддържане на жилището.

„Бюджет на твърдото приземяване“, избира за заглавие на анализа си „Дневник“
След като през първата половина на 2009 г. усилията на предишното правителство бяха да удържат публичните финанси в орбита при високи разходи и падащи приходи, а новото правителство от първия си ден влезе в турбуленцията на дефицита, вече е ясна стратегията за следващата година. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е подготвил проект за твърдо приземяване, като засегнати ще са всички сектори на държавното управление (виж графиките). Заложените приходи от 26.079 млрд. лв. са със 119 млн. лв. повече от реално изпълнените през тази година, но в същото време са с 6.47 млрд. лв. по-малко спрямо събираемостта, която кабинетът „Станишев“ заложи.
Разходите също са свити драстично – с 3.8 млрд. лв., в сравнение с планираните за 2009, но заради предприетите през август от новия кабинет съкращения, харчовете на държавата реално ще спаднат с 584 млн. лв.
„Данъчната тайна у нас охранява измамниците“ е заглавието на анализ на „Сега“
Близо 8 млн. лв. данъци са укрили повечето футболни клубове от „А“ група, съобщи преди две седмици шефът на НАП Красимир Стефанов. Но кои са тези клубове? Колко лева са укрили? Това е данъчна тайна. Свещено охранявано правило, което не може да се пипа, защото властимащите винаги са твърдели, че данъчната тайна защитава коректните граждани и фирми. А всъщност виждаме, че през последните години то последователно защитава предимно данъчните измамници.В момента данъчната тайна ни най-малко не изпълнява целите си.
„Митничари блокират банкови сметки“, информира „Стандарт“
Митничарите ще имат право да блокират банкови сметки, стоки в склад, автомобили и недвижими имоти на длъжници. Това предвиждат промените в данъчните закони, предлагани от Министерството на финансите. Целта е митничарите да имат същите права като данъчните при събиране на пари от длъжници. Освен налозите при внос на стоки в страната, митничарите отговарят и за събиране на акцизите от цигарите, алкохола и горивата. Блокирането на банковите сметки на длъжници ще може да се прави от началника на митницата, в района на който е установено нарушението. Митничарите ще могат и да изземват стоките, които се внасят контрабандно или са без бандероли, гласят още промените.
„Седем години допълнително пенсионно осигуряване – доходност 0%“, предупреждава „Дневник“
Седем години след началото на допълнителното пенсионно осигуряване за родените след 1959 г. хората на практика не са получили никаква доходност от вноските си. Това показва статистиката на Комисията за финансов надзор към края на септември, според която за последните две години резултатите от инвестиции на фондовете са най-ниското си ниво откакто започва изчисляването им през 2004 г.
На практика, ако сте имали вноски от самото начало на допълнителното пенсионно осигуряване, днес реалната ви доходност от тях е около нулата, тъй като дори и първите години фондовете да са показали добри резултати, те са изядени от високата инфлация.
Основната причина за показаната към края септември отрицателна доходност е спадът на борсите, на които бяха инвестирани голяма част от средствата на фондовете. Минималният праг за резултатите на универсалните фондове, които са задължителни за родените след 1959 г., е -11.45%, а за професионалните, в които се осигуряват работещите при тежък труд, тя е -13%.
Средната доходност на универсалните фондове към септември е -8.4%, докато за професионалните тя е -10% и -11.2% за доброволните. За сравнение – основният индекс на Българската фондова борса SOFIX е паднал близо четири пъти под стойността си от края на септември 2007 г.

изготвил прегледа:
ВЕНЕЛИН ЙОРДАНОВ – ИП ПОПУЛЯРНА КАСА 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *