Преглед на икономическата тема в пресата

„ДНЕВНИК” : От ноември български публични компании ще могат да се търгуват и във Варшава

От началото на ноември български компании ще могат да се търгуват и на Варшавската фондова борса и така проблемът пред двойното листване ще бъде решен. Това съобщи изпълнителният директор на „Интеркапитал маркетс“ Николай Майстер, а думите му бяха потвърдени и от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.
Агайн, Майстер и председателят на КФН Петър Чобанов са участвали миналата седмица в среща между надзорните органи и депозитарите на
България и Полша. В момента единственият проблем български публични компании да излязат на полската борса е технологичен – между депозитарите на двете страни не може да се обменя информация. Причината е, че полският ползва системата Swift, която се смята за една от най-надеждните и бързите в света, но българският депозитар е на друга система и между тях не могат да се обменят данни.

„СЕГА”: ГЕРБ обмисля да въведе доплащане за лечение
Подобно на предните два кабинета, и ГЕРБ обмисля да въведе доплащане за лечение.
От догодина ще се направи списък на лекарствата, консумативите и услугите, които здравната каса и в момента не плаща. Например, касата не поема скъпи консумативи като стави, лапароскопски инстументаруим, лещи и т.н. по 43 клинични пътеки. Те се плащат от пациентите, но това не е ясно обяснено, затова тепърва изрично ще се посочи в списък кое е безплатно и кое – не. След това пък гражданите сами ще решават дали да си ги плащат кеш, ако им се наложи, или да се осигуряват в доброволни здравни фондове.

„СТАНДАРТ”: Съдия връща 16 милиона
Родната Темида за първи път изневери на поговорката „Гарван гарвану око не вади“. Бившият апелативен съдия на Пловдив Здравко Киров ще трябва да връща на държавата 16 млн. лева. Решението на Върховния касационен съд не подлежи на обжалване. Киров стана милионер преди 10 г. като наследник на имотите на тъста си – прочутия търговец Найден Русев. Изплатените компенсаторки за бившите фабрики обаче бяха завишени 251 пъти. Шашмата бе разкрита години по-късно, а виновният оценител Иван Иванов бе пратен зад решетките.

„НОВИНАР” : 3-ти сме в ЕС по нератифицирани евродирективи
България е на трето място по неприети директиви на ЕС. Не сме ратифицирали 11 директиви, като повечето са в областта на превоза на опасни товари и аерозолните опаковки. Това стана ясно след редовното заседание на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) към Министерския съвет. Представител на едно от трите министерства, които изготвят позицията на
страната ни за даден хибриден продукт пред Съвета за рибарство и земеделие, е съобщил официално пред европейските ни партньори, че страната ни подкрепя пускането на три вида генномодифицирана царевица, без това да е съгласувано с другите две ведомства.

Банките печелят два пъти по-малко от миналата година“, съобщава от първата си страница „Класа“
Банките у нас печелят два пъти по-малко спрямо миналата година. Това показва статистиката на БНБ за средните лихви по кредити и по депозити в лева и евро. „За последната година сме свидетели на почти двойно стесняване на маржа между нивата по заеми и влогове. Това доказва, че те все пак са поели своя дял от тежестта на кризата“, коментира изпълнителният директор на UniCredit Bulbank Левон Хампарцумян.
„Общините ще отказват услуги на хората с неплатени данъци“, информира от първата си страница „Сега“
Правителството готви промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), с които общините ще получат право да отказват административни услуги при неплатени данъци и такси. Това съобщи финансовият зам.-министър Владислав Горанов на среща с кметове в Сандански.
„Държавните фирми на червено с милиард“, разкрива „Стандарт
Държавните дружества са оставени на червено от кабинета на Сергей Станишев. Това стана ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков. Жестоката истина излязла наяве при подготовката на бюджета за 2010 г. Дянков поискал от всички министри да кажат не само какви са бюджетите на ведомствата им, но и на държавните дружества към тях. „Оказва се, че в БДЖ има около 490 милиона лв. дефицит“, заяви Дянков.

изготвил прегледа:
ВЕНЕЛИН ЙОРДАНОВ – ИП ПОПУЛЯРНА КАСА 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *