Преглед на икономическата тема в пресата

Българските фирми са най-търпеливи към длъжниците си – пише Сега

Всяко второ задължение между фирмите в България не се плаща навреме, т.е. приблизително 47% от вземанията между компаниите се просрочват.
Заради търпението си обаче фирмите у нас губят 4% от всичките вземания. В Швейцария и Великобритания компаниите се прощават едва с 1.4% от дълговете си. Заради нередовното плащане на задълженията от страна на партньорите си една шеста от българските фирми са били сериозно застрашени, показва изследването.

Режат от работа чужденците – е водещо заглавие в Стандарт

Ограничаването на чужденците до нашия трудов пазар се налага поради покачване нивото на безработицата в страната. Съвместна проверка на Главната инспекция по труда и Агенцията по заетостта показва, че българските граждани са дискриминирани спрямо чуждестранните. Такъв е примерът и с фирма „Мапа-Ченгиз”, чийто обект е автомагистрала „Люлин”.

Анализ на ИПИ: Съсловните организации стават недостъпни картели и лобисти за високи цени – пише Дневник

Изключително тревожни са тенденциите от последните години браншовите организации на четири свободни професии в България да се превръщат в
структури, ограничаващи навлизането на професионалисти и лобиращи за фиксирани цени за директно влияние върху пазара. Това само държи високи цените, влошава конкуренцията и качеството на услугите и пречи на разширяването на бизнеса. До този извод са стигнали експерти от Института за пазарна икономика след анализ за степента на регулиране на архитекти, фармацевти, инженери и одитори. Следващата седмица ще бъдат обявени резултатите за нотариусите и адвокатите. Прекалената регулация на свободните професии противоречи на икономическата логика и ощетява потребителите, твърдят от ИПИ.

Уволнения в икономиката заради конфликт на интереси – е друго водещо заглавие в Дневник

Шестима служители на министерството на икономиката и енергетиката, сред които и шефката на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ивет Жаблянова, са уволнени заради конфликт на интереси.Конфликтът е бил установен още през миналата година, но вместо да предприеме действия за отстраняване на служителите, предишното ръководство на министерството е препоръчало на чиновниците само да „изправят несъответствията“.

Изготвил прегледа:
Венелин ЙОРДАНОВ – ИП “ Популярна каса 95″ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *