ПРЕГЛЕД НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАЗАРИ

ПРЕГЛЕД НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАЗАРИ

Баланси на БНБ

Към8 юли 2013 г. балансовото число на управление “Емисионно” се увеличава с около 117 млн. лева. Основните промени по пасива на баланса на управление „Емисионно” са както следва: увеличение на банкноти и монети в обращение с около 120млн. лева; намаление на задълженията към правителството и бюджетни организации с около 48млн.лева.

Горепосочените промени са свързани основно с: постъпили средства по валутни сметки на търговски банки във връзка с регулации на минималните задължителни резерви – общо в размер на 5 млн. евро; покупки на резервна валута от търговски банки – общо в размер на 23 млн. евро; увеличение на средствата на търговски банки в системата „TARGET” – общо в размер на 22 млн. евро; движение по валутни сметки на правителството и бюджетните организации; преоценка на монетарното злато и специалните права на тираж (СПТ) поради динамиката в цената им на международните пазари.

Балансовото число на управление „Банково” към8 юли 2013 г. е увеличено с 28 млн. лева в сравнение с предходния ден. Основните промени са свързани с изменения в оценката на банковите активи и задължения, деноминирани в злато и СПТ, в резултат от промяна на обменния курс на златото и СПТ.

2.2. Валутен пазар

Към 8 юли 2013 г. нетните покупки на валута от страна на БНБ бяха в размер на oколо20 млн.евро. В търговията с клиенти, покупките на банките се запазиха.

2.3. Междубанков паричен пазар и ликвидност

Към 8 юли 2013 г. средният лихвен процент по сключените сделки на паричния пазар остана без промяна спрямо предходния ден на 0.02%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *