Преглед на печата 06.02.2009 г.

Сред основните теми на всекидневниците е бруталното нападение, извършено в село Осиково от Манчо Панюков над членове на собственото му семейство.
Друга широко отразена новина е изказването на столичния кмет Бойко Борисов пред българи в Чикаго вчера относно „човешкия материал“, което предизвика бурни реакции в страната.
ДПС и БСП обвиняват Борисов в етническа и верска нетърпимост, възрастова ксенофобия и дори в расизъм, коментира „Труд“.
„Явно завистта в БСП и ДПС е огромна и това са опити да се изопачат отговори на десетки въпроси“, твърди самият Борисов, цитиран от „24 часа“. Според него думите са извадени от контекст и целта на изказванията му е била да убеди българите да се върнат в родината си.
Българският президент Георги Първанов и руският му колега Дмирий Медведв подписаха споразумение, според което Русия ще плати в брой дълга си към България, възлизащ на 38,5 млн. долара, отбелязва „Стандарт“.
Беше подписан договор за изплащане на остатъка от дълга на СССР отпреди 20 години, пише по темата и новият ежедневник „Делник“, получен за първи път в редакцията.
Заложните къщи вече няма да могат да стават собственици на жилище, пише „Новинар“, като цитира приета от правителството вчера Наредба за дейността на заложните къщи. Определя се и максимална лихва върху заемите в размер на 3%.
Поставянето на подобен праг „е меко казано некоректно“ и са възможни фалити, твърди собственик на заложна къща, пожелал анонимност, пред вестник „Класа“.
Шумните скандали и съдебните разправии не са попречили на фирмите, свързани с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев да усвоят десетки милиони за поддръжка на пътища, сторителство и ремонти, пише „Сега“. Според информация на вестника и в момента една от тези фирми – „Биндер“ е титуляр по договори в две области.
Нелегално тото за милиони управлявал обявеният за общодържавно издирване Златомир Иванов Баретата, който освен това се занимавал и с лихварство при убийствени лихви, сочи разследване на „Монитор“. Черното тото поробило хиляди хора от Гоцеделчевско, твърдят ужилени.
Инвестиционни посредници ще поискат от държавата да предприеме мерки за ограничаване на негативите от финановата криза, пише „Дневник“. Конкретните предложения се съдържат в писмо, изпратено до министъра на финансите и работодателските организации.
От 1 април 2009 г. пенсиите за осигурителен стаж и възраст ще бъдат преизчислени с нов, по-висок коефициент, отбелязва „Дума“. Това е част от одобрените от правителството промени в пет подзаконови нормативни акта, целящи да ги приведат в съответствие с последните изменения в Кодекса за социално осигуряване.
Контролът върху съставките на храните да започне първо в хранителните вериги, а не в предприятията, препоръчва пред вестник „Пари“ Павел Кърлев, шеф на Фондацията на потребителите. Това е необходимо поради факта, че някои от стоките идват от незконни цехчета, които по принцип не се проверяват от контролните органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *