Преглед на печата 08.03.2009 г.

Катастрофата между лек автомобил и автобус в Стара Загора, при която загинаха четирима дванайсетокласници и две румънки, е една от основните теми за неделните издания.

„Труд“ пише по темата, че мълвата за трагедията се е разнесла за минути из града, а десетки ученици от езиковата гимназия Ромен Ролан, в която са учили момчетата, са се стекли спонтанно пред църквата Свети Николай в центъра.

„Стандарт“ посочва, че според експерти куп злощастни обстоятелства са причинили катастрофата. И двете превозни средства са се движели с несъобразена скорост по хлъзгавия път. Има съмнения, че шофьорът на лекия автомобил, който е имал книжка едва от три месеца, не е спрял на знак Стоп преди главния път.

Проблемите със столичния боклук са друга водеща тема за вестниците. „24 Часа“ отбелязва, че почистващата фирма Титан спешно е изпратила десетки коли от страната, за да вдигнат прелелия от кофите боклук, след като концесионерът Новера спря работа заради това, че не е получил лихвите по забавените плащания.

На първа страница на „Труд“ можем да прочетем също, че страната ни е поискала над милиард и 200 милиона евро обезщетения от Брюксел и Москва за АЕЦ Козлодуй и газовата криза. Както Хоризонт ви съобщи, според евродепутата Атанас Папаризов компенсациите за загубените 35 реакторни години от спрените блокове на ядрената ни централа трябва да бъдат между 700 милиона и 1 милиард евро. Енергийният министър Петър Димитров пък съобщи, че поисканата от Газпром сума заради липсата на синьо гориво преди два месеца е 500 милиона лева.

По повод днешния празник на жените „24 Часа“ цитира данни на националната статистика, според които българката прекарва най-много време в леглото, с сравнение с други европейки – средно 9 часа и 18 минути на денонощие, Склонността към излежаване обаче не пречи на нашенката да бъде и една от най-работливите. Като цяло обаче българската остарява, ражда по-малко деца и отделя два пъти повече време от мъжа в грижи за децата и дома, отбелязва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *