Преглед на печата

Възобновяването на газовите доставки за страната ни и встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Барак Обама са основните теми в печата днес.
„Ура! Газът стигна и до нас“, ликува 24 часа. „Руският газ дойде“, съобщава Монитор. „Газът идва с 90 км/ч, край на режима“, пише Труд и допълва, че от днес сутринта ще бъде облекчен ограничителният режим за предприятията. „Губим 169 млн. лв. от газовата криза, може да ни компенсират чрез допълнителни количества синьо гориво на цени с остъпка“, пише Дума на първата си страница. Загубите от газовата криза са тема на деня и за вестник Пари, който е обединил анализите си под заглавие „Газова катастрофа за икономиката ни“. „Спецпратеник на еврокомисията ще оценява загубите ни от газовата криза. „Газпром“ не приема доставки без посредници“, съобщава Дневник. „Повече никога всички яйца в една кошница“ е заглавието на коментара на Петко Бочаров в Новинар. Според автора само оттеглянето от неизгодните сделки е достойната реакция след безобразието с газовата криза.
„Готови сме отново да поведем“ – това изречение от речта на новия американски президент изважда Дневник на първата си страница. „Обама обеща мир и икономически просперитет“, пише вестник Класа. „Hi, Обама! Светът приветства президентът на надеждата“, пише Стандарт и представя накратко церемонията във Вашингтон: „Евангелист се помоли за Барак, кубинец облече Мишел в жълто, военният министър дежури в бункер, изнесоха мебелите на Буш, нашите в Америка не мигнаха.“ „Връща се вярата ми в Америка“ – казва в интервю заТруд бившият американски посланик у нас Уилям Монтгомъри.
Три вестника избират икономически новини за първите си страници: „12 пъти падна търсенето на имоти. С около 15 на сто поевтиняха жилищата в големите градове“, пише Монитор. „Жилищните кредити поскъпнаха с 30 на сто за година“ е водещото заглавие на вестник Сега. „Банките ще разсрочват кредити на фирми и граждани в кризата. Трезори въвеждат и гратисен период до 6 месеца при погасяване на главницата“, пише вестник Класа.
„Още три месеца антибиотик без рецепта. Записват ни с името и адреса в аптеките“ е водещото заглавие на първа страница на 24 часа.
Заглавието на Труд от първа страница е „Шефът на БНБ бойкотира Брюксел заради WC“. Иван Искров заплаши, че ще бойкотира среща на европейски лидери, ако не бъде свален обидният символ на България – турска тоалетна, от инсталацията „Ентропа“ в Брюксел, пише Труд и допълва: „Междувременно вчера скандалното изображение бе покрито с черен креп.“ „Фундаменталистката реакция на правителството срещу една артистична провокация по нищо не се различава от мюсюлманската истерия спрямо датските карикатури на Мохамед“, пише по този повод Новинар в колонката си на първа страница и допълва, че чувството ни за хумор все още е единственото, което може да ни спаси от ентропията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *