Преглед на печата

Вестникът се позовава на шефа на Световната банка Робърт Зелик. Високите цени на петрола и конфликтът в Близкия изток също пречат за възстановяване на икономиката.
Правителството ще разработва национална и регионална стратегия за развитие на селското стопанство съгласно тенденциите за поскъпване на храните, посочва Новинар. Вестникът се позовава на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, според когото тенденцията може да работи за страната ни, като тя има възможност да стане основен износител.
Потреблението, на което се разчита да е сред основните двигатели за растеж на българската икономика, продължава да се свива, отбелязва Дневник. Според данни на Националалния статистически институт за 2010 година домакинствата пестят и се опитват да компенсират намалелите си доходи, загубата на работа и поскъпването на живота като трупат запаси, купувайки големи количества евтина храна.
Скритата икономика в България е нараснала през последната година въпреки мерките на правителството. Увеличава се броят на фирмите, които укриват обороти, данъци и осигуровки, в същото време обаче сенчестата икономика сред населението намалява, пише Пари.
Темата наТруд е посветена на кръводаряването. Кризата свали цената на кръвта. Само преди няколко години на черния пазар едно сакче от 450 мл. струваше 600 лева. Днес таванът е 350.
Най-малко 24 лева струва от днес посещението в частен кабинет, реши лекарският съюз, посочва Стандарт. Съюзът въведе праг за цените на частно равен на 10% от минималната работна заплата. Досега прегледът без направление струваше 15-20 лева.
Суперхапче срещу радиация разработиха наши учени от Института по полимери в БАН, отбелязва 24 часа. То е 2.5 пъти по-ефективно от старите медикаменти, с които са оборудвани армиите по света. За да се стигне до производство обаче се необходими скъпи тестове, за които БАН няма пари.
Вестникът публикува и интервю със земеделския министър Мирослав Найденов. Цените на агнешкото, тези на козунака, исканията за стандарт за лютеницата са сред коментираните теми.
Около 9 хиляди ученици, или половината от тези, които всяка година напускат училище, посочват като причина за прекъсване на образованието си безинтересните или трудни уроци, пише Монитор. Изданието цитира социологическо проучване по поръчка на образователното министерство.
Зад заканите на държавата да конфискува и разпродава имоти на големи длъжници не стои никакво покритие и през миналата година тя не е продала нито един недвижим имот, който е бил конфискуван, отнет или изоставен в нейна полза, отбелязва във водещата си статия Сега. Вестникът се позовава на непубличен отчет за дейността на НАП.
Три български и четири руски университета и три корпорации създадоха сдружение, което ще разработва съвместни бакалавърски и магистърски програми в областта на енергетиката и газоснабдяването, посочва Дума.
Шест общозастрахователни компании отчитат загуба от близо 85 милиона лева, пишеКласа, като се позовава на данни на Комисията за финансов надзор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *