Преглед на печата

Твърдението е на Васил Атанасов, главен асистент в Софийския университет, цитиран от „24 часа“. Наредбата за установяване на употреба на алкохол или други упойващи средства е променяна за последно преди десет години. Текстът й може да „спаси“ някои от пияните шофьори от наказание, понеже не уточнява мерните единици, по които лабораториите установяват промилите.
Всеки пети кандидат за шофьорска книжка се проваля на теоретичния изпит след въвеждането на анонимните листовки, отбелязва „Монитор“. С изпита пред камера в колите успеваемостта е спаднала с една четвърт. Това е ясен показател за процента на книжките, купени преди въвеждането на новата система за оценяване, твърди шефът на агенция „Автомобилна администрация“ Симеон Арнаудов, цитиран от вестника.
Хората, пострадали от лекарски грешки, ще получават обезщетение от специален фонд. Това според „Труд“ се предвижда в законопроект на ГЕРБ за правата и задълженията на пациентите. Фондът ще черпи средства от лекарските застраховки. Шефът на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова смята, че проектът ще се превърне в закон най-късно до 1 август. Той ще регламентира получаването на второ мнение от специалист и по-строги правила за спазване на приемния час. Друго искане на пациентските организации – за стриктно регламентиране на доплащането, няма да намери място в новия законопроект, твърди „Труд“.
Вестниците не пропускат една от водещите новини от вчера: Агенцията за приватизация даде ход на процедурата за продажба на „Булгартабак“. „Дневник“ обръща внимание на критериите, оповестени от Агенцията: 60 процента от оценката на бъдещите оферти ще зависят обещанията за изкупуване на български тютюн, а само 35 на сто – за цената на цигарените фабрики. Това е петият опит за приватизация на „Булгартабак“. Предишните бяха провалени с твърдението, че купувачите не поемат достатъчно гаранции за изкупуване на суровина от български производители, припомня „Труд“.
Административната реформа на кабинета Борисов се провали, отсича вестник „Сега“. Въпреки обещанията, броят на министерските чиновници е започнал да нараства плавно след съкращенията в началото на мандата. Пример е Министерството на финансите, чийто състав е спаднал първоначално от 650 на 602 души, а сега е 632.
Криза за записване на ученици в първи клас е назряла в София още преди да е започнало самото записване, пише „Монитор“. Места не липсват, но те са в училища, които се намират в крайни квартали или пък са с недостатъчно равнище на подготовката, уточнява изданието.
Кризата не е само в София, сочи по тази тема „Стандарт“. Във Варна например родители променят адреса си, за да могат да запишат децата си в предпочитаното училище. Някои домоуправители вече се възползват от това, като искат пари на ръка, за да регистрират желаещите в домовата книга, твърди още вестникът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *