Преглед на печата

„Стандарт“:

Бойко даде 3 дни на Станишев

5 ултиматума на Сергей Станишев постави новият премиер Бойко Борисов. И му даде 3 дни срок да отчете как ги е изпълнил. Да се спрат продажбите на имоти и лизинговите схеми за кредити, поиска Генерала. Той настоя да се стопира процедурата за емитиране на облигационен заем от 100 млн. евро за Българския енергиен холдинг. Борисов поиска още временно да се прекратят преговорите за АЕЦ „Белене“, „Южен поток“, както и за сключването на нов договор за доставка на руски природен газ.
Получаваме тревожни сигнали за действия в държавните предприятия, обясни исканията си Борисов в писмо до Петър Димитров. Генерала съобщи, че мораториумът ще падне, след като експертите му направят ревизия и анализират състоянието на икономиката.

БСП след вота

„24 часа“:

Сергей не дава оставка, вот на доверие

Премиерът Сергей Станишев няма да подава оставка като лидер на БСП. Това стана ясно след заседанието на Изпълнителното бюро вчера, на което червените анализираха провала си на вота. Цялото бюро обаче ще поиска вот на доверие от пленума следващата събота, за да подготви ново заседание на 47-ия конгрес в края на септември.
Ако не получим вот на доверие, Националният съвет е в правото си да избере ново ръководство, което да подготви конгреса, обяви Ангел Найденов. Конгресът може да включи в дневния си ред и кадрови въпроси, включително и избор на нов лидер.
В следизборен период партията трябва да е стабилна, защото има отговорности и прибързаните стъпки не са най-добрият начин, коментира и шефът на червения щаб Евгений Узунов. Нормално било оставките да се хвърлят пред конгреса.

Погват банките заради високите лихви

„Сега“:

Държавата разследва банките за високите лихви

Държавата започна изненадващо и безпрецедентно разследване срещу банките у нас заради високите лихви по депозитите и кредитите. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е претърсила в сряда офиса на Асоциацията на банките в България, за да търси доказателства за картел. Акцията изуми висшите банкери, които следващата седмица ще се съберат, за да обсъдят как да реагират.
От КЗК отказаха всякакви подробности за разследването. „Сега“ обаче откри определението на Софийския административен съд от 18 юни 2009 г., с което шефът на КЗК Петко Николов иска и получава разрешение за претърсването. Комисията се базира на различни сигнали, на свои наблюдения, на публикации в медии и на събрани данни за „повсеместно и рязко увеличение на лихвените проценти по потребителски и ипотечни кредити за жилищни нужди“. Тя подчертава, че лихвите в България са в диапазона 6-7% и са доста по-високи в сравнение с нивата в Европа – 2-3%. Според КЗК поведението на банките не съответства на политиката на БНБ – не е ясно защо финансовите институции не понижават лихвите по кредитите, след като пада основният лихвен процент, БНБ сваля размера на минималните задължителни резерви, удължава срока, след който банките са длъжни да заделят 100% от размера на необслужвания кредит и т. н.. КЗК смята, че сходните оферти на различните банки за ипотечни и потребителски заеми и депозити са доказателство за липсата на конкуренция в сектора и за вероятно наличие на непозволени съгласувателни практики.

Заплаха

„Труд“:

Взрив за Цветанов

Готвят взрив срещу Цветан Цветанов, следващия министър на вътрешните работи, дясната ръка на бъдещия премиер на България – Бойко Борисов.
Това предупреждение било изпратено тия дни до Държавната агенция за национална сигурност и предизвикало мобилизация на специалните служби.
Да, има сигнал за замислено покушение чрез взривяване срещу председателя на ГЕРБ, потвърдиха вчера от МВР.
„Без коментар“, каза Цветанов и потвърди неохотно, че от 24 часа насам е под засилена охрана .

Куневаизбра да довърши мандата си

„Сега“:

Кунева остава комисар докрай

„Като първи български еврокомисар искам да довърша мандата си“, заяви вчера в София Меглена Кунева, която по този начин се отказа от мястото си в Европейския парламент (ЕП). Вместо нея там ще влезе Станимир Илчев, който се класира трети в листата на НДСВ на европейските избори.
„Всеки човек си избира сам, през октомври ще предложим нов еврокомисар, никой не ме е питал“, реагира бъдещият премиер Бойко Борисов. Кунева, чийто мандат изтича в края на октомври, заяви, че ще подкрепя правителството на Борисов въпреки неговото нежелание да издигне отново кандидатурата й за еврокомисар. Запитана от „Сега“ какво ще прави по-нататък, тя отговори, че няма лични планове и отхвърли възможността да оглави НДСВ на мястото на Симеон Сакскобургготски.

Криминално

„Дума“:

Полицай на косъм от смъртта след престрелка с бандити

Полицай бе тежко ранен при схватка с престъпна група край Своге вчера рано сутринта. 40-годишният Любомир Митов е с две огнестрелни рани, комоцио и разкъсани вътрешни органи, а лекарите в Военномедицинска академия се борят за живота му, уточниха от МВР. Екшънът се разиграл около 6 часа сутринта в петък, когато в полицията получили сигнал за откраднат джип в района на село Бов. Двама мъже проникнали в къща в селото, пребили две жени, откраднали скъпи вещи от дома и се качили на паркирания отпред джип „Линкълн“. Полицейски патрул се впуснал в лудо преследване на крадците, които обаче открили огън по колата на униформените. С два изстрела бил улучен Любомир Митов, служител на РПУ-Своге. Веднага след престрелката бандитите са задържани. Според Дарик радио откраднатият джип е собственост на местен жител с прякор Краси Американеца, а единият от нападателите е работил за него преди време.
Раненият полицай веднага е бил настанен в болница. От Военномедицинска академия съобщиха, че състоянието му е изключително тежко. Едната огнестрелна рана е в областта на шията, куршумът е раздробил челюстта му и долната част на черепа. Другият изстрел е попаднал в областта на корема, разкъсал е черния дроб, стомаха, тънките черва.

Дебелянов измъчи кандидат-студенти

„Труд“:

Пълен погром на изпита по литература в Алма матер

Кандидат-студентите на Софийския университет бяха като попарени вчера при изтеглянето на двете теми на изпита по литература. Традиционното „ураааа“ само след минути заглъхна и настана пълно отчаяние. А след 20 минути петте сгради на Алма матер почти опустяха. Около 2428 младежи се явиха на конкурса, с който се влиза в 19 специалности.
Те можеха да избират върху темата „Самотата в поезията на Димчо Дебелянов“ и писане на есе върху два цитата от „Мечтатели“ на Елин Пелин („Как ще живеем, ако не гоним измамата“) и от „Писмо“ на Н. Вапцаров („Да знаеш ти живота как обичам/ и колко мразя празните химери“). И тримата автори обаче се броят в „нелюбимите“ на кандидатите. Малцината родители, които чакаха децата си да излязат от изпита, също посърнаха при обявяването на темите.

Афери

„Стандарт“:
Минен шеф удари в земята Вальо Топлото

Вальо Топлото II изскача от мини „Марица-изток“. Шефът на дружеството Иван Марков, който бе мажоритарен кандидат на изборите на Коалиция за България, може и да надмине колегата си от столичната „Топлофикация“ по далавери. С него вече се захваща ДАНС, научи „Стандарт“. Синята папка с материали за източването на дружеството, някои от които бяха огласени пред медиите през миналата седмица, вече е в ръцете на агентите. Това довериха от централата на ГЕРБ в Стара Загора. С помощта на свои симпатизанти в мините ГЕРБ-ерите са успели да съберат неопровержими доказателства за аферите на Марков. Обемистата папка – над 500 страници, съдържала куп договори за неизгодни сделки за милиони левове, подписани от самия Марков. Само разликата между пазарните цени и договорените от ръководството били над 2 млн. лв. Най-фрапиращият случай бил ремонтът на жилищен блок на мините в радневското село Ковачево. За строителните работи били похарчени над 570 хил. лв., или по 1071 лв./ кв. м – колкото се плаща за ново жилище в центъра на Стара Загора. Шефът на въгледобивното дружество пилеел с лека ръка и стотици хиляди за различни екстри в централата на компанията в Раднево. За обзавеждането на кабинета на техническата секретарка на Марков например били хвърлени 137 хил. лв. Не по-малко луксозно била обзаведена и заседателната зала в централата на мините. Само няколкото дивана стрували над 31 хил. лв. В рудник „Трояново-север“ пък се намирала най-скъпата тоалетна у нас – за нея ръководството на мините потрошило близо 54 хил. лв. държавна пара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *