Преглед на печата

Отговори на тези въпроси търсят печатните издания тази сутрин.
Опасните сгради в София се отсяват на око, научаваме от ТРУД. За целта комисии от по 6-7 чиновника обикалят всеки от 24-те района на столицата. По този начин са набелязани триста сгради. Броят на тези, които могат всеки момент да се стоварят върху главите на невинни граждани, е трийсет, твърдят от общината. За да стигнат до всички блокове на „Люлин“, на общинарите сигурно ще им трябва поне половин година. По закон техническите паспорти на кооперациите трябва да са готови чак на 31 декември 2014 година, отбелязва вестникът.
24 ЧАСА уточнява: Срокът за паспортите на сградите е краят на 2013-та, но след вчерашния инцидент шефът по контрола на строителството, архитект Влади Калинов, иска да го съкрати. Кметът не е против, но настоява работата да не се претупва. „Това е много важно изследване, което отнема време и струва скъпо“, заявява Йорданка Фандъкова пред 24 ЧАСА.
Експертизата за безопасност на сградите се извършва от инженери по строителен надзор. Паспортът на кооперация от 1 500 квадратни метра струва 10 хиляди лева, информира вестникът.
Премиерът поиска от управителя на Националния осигурителен институт да се пенсионира, съобщава „ТРУД“. Бойко Борисов заяви, че ще осигури необходимото мнозинство в парламента, за да махне Христина Митрева от поста й. Официалният мотив е надписването на приходите от осигуровки през тази година с 200 милиона лева.
Агенцията по приходите е уведомила за проблема надзорния съвет на НОИ още в края на миналата година. Друга версия за смяната на Митрева е, че тя става под натиск от частните пенсионни фондове, които бяха принудени да преведат на НОИ 108 милиона лева през март. Представители на фондовете са отрекли този слух пред вестник ТРУД.
„Доброволци събраха 7 тона боклук от Витоша“, отчита „ТРУД“, ден след кампанията за почистване на природните паркове. Осемстотин души са чистели планината над София от ранни зори. Триста доброволци са напълнили два камиона с боклуци от парка „Врачански Балкан“.
Морска комета ще вози туристите от Варна до мощите на Йоан Кръстител в Созопол, информира СТАНДАРТ под водещото си заглавие. Туристите ще могат да се придвижват за „отрицателно време“ между големите черноморски курорти от идния месец. Най-скъпо – 50 лева, ще струва билетът от Златни пясъци за Созопол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *