Преглед на печата

„Дъжд и утре, после жега“ е централното заглавие в „Труд“. Всекидневникът показва как градушката от последните 24 часа изцяло е унищожила земеделската реколка в смолянското село Момчиловци. От другата седмица ще се радваме на слънце и типично юлски температури, пише „Труд“. Важното е да устискаме днес и утре, когато пак уж ще се опитва да пече, но ще надвисват тъмни облаци, най-вече над Северна България и планините, съобщава изданието.

На водещо място „Труд“, както и останалите вестници – „Стандарт“ и „24 часа“, които излизат в неделния ден, публикуват интервю на Бойко Борисов, представен като столичен кмет, лидер на ГЕРБ и бъдещ премиер. Изданията цитират интервюто му за столично радио, в което той съобщава, че от 16-ти юли се очаква държавна криза с боклука. 16-ти юли е една сакрална дата, от която ще започнат глоби, протести и проблеми, прогнозира Бойко Борисов.

Цитирани са задачи пред ГЕРБ в краткосрочен план. Първо, докато състави правителството и се конструира парламентът, да бъде изпълнена докрай програмата на София – метро, ремонт на улици, детски градини. Те трябва да станат 70 до края на годината. Първата задача на депутатите пък е промяна на избирателния закон, за да се спре купуването на гласове и опорочаването на политическия модел. Трябва незабавно да се актуализира бюджетът на държавата, за да се знае реалното състояние на нещата.

В интервюто си бъдещият премиер съобщава, че в очаквания нов доклад на Европейската комисия за България на 22-ри юли, ако има положителни неща, които е направило правителството – ще бъдат надграждани. Ще се посочат и критиките, които да бъдат изведени като приоритет, за да ги преодолеем бързо и да настояваме за отпускане на спрените пари, са още в плановете на бъдещия премиер. Що се отнася до политическата подкрепа, Борисов е отминал въпроса за коалиционен партньор и е отказал да посочи кой ще бъде предложен за председател на Народното събрание. В своето интервю Бойко Борисов е потвърдил сигурните засега имена на министри – Симеон Дянков, Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова и е допълнил – „Имам сигурни варианти за всички постове. Все пак искам да се проведат консултации, защото се надяваме на подкрепа на всички парти вдясно“.

По отношение на големите проекти с национално значение Бойко Борисов е заявил, че НАБУКО е проект, в който няма какво да се сгреши. По повод инфраструктурните проекти той се заканил, че още през първата седмица от мандата си щял да извика ръководството на Агенция „Пътища“. „Мечтата му е „Тракия“ да бъде вързана с пътя Бургас-Варна“. Част от магистралните строежи, според него, трябва да бъдат дадени на концесия, цитират изданията и допълват, че според Борисов, няма смисъл от вицепремиер от еврофондовете.

Към цитираното интервю на Бойко Борисов, неделният „Стандарт“ добавя и намерението на оповестения за бъдещ финансов министър Симеон Дянков, според когото чиновниците няма да имат космически заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *