Преглед на печата

Това са предварителните оценки на американски компании, които залагат пари на прогнозите си, каза в събота икономическият министър Трайчо Трайков.Ако прогнозата се потвърди, значи България има газ за 300 г., допълни той. Сега годишното ни потребление е около 3 млрд. куб. м, като 90% от тях се внасят от Русия.Американската компания “Шеврон” спечели конкурса за проучване на залежи от шистов газ в района на Нови пазар, каза Трайков. Фирмата е предложила на българската държава 30 млн. евро възнаграждение само за правото да търси синьо гориво.Така тя е изпреварила другия кандидат – канадската BNK Petroleum.“Надяваме се да бъдат открити нови количества газ и в шелфа ни в Черно море”, каза Трайков.Прогнозите за големи залежи оказват влияние върху преговорите ни за новите газови споразумения с Русия. “Те трябва да бъдат вариантни и да ни дават възможност да реагираме”, каза Трайков.“Борисов: Ще върна българите от чужбина“Премиерът Бойко Борисов обеща да върне българите от чужбина, след като приключи изпълнението на инфраструктурните проекти.Това стана на среща с тютюнопроизводителите в Гоце Делчев. Министър-председателят беше предизвикан от въпроса кой ще ходи по магистралите, след като хората бягат от страната.Като приключа с проектите, те сами ще дойдат, каза премиерът. И подробно разказа на гоцеделчевци за новите пътища и магистрали, които прави.“Няма краставици убийци в страната““Анти-Страсбург“ ни брани правовия имидж“

в. „24 ЧАСА“ „Министър Трайков: Газ за 300 години край Нови пазар“Министърът на енергетиката Трайчо Трайков разказа за постиженията на правителството в сектора през последните 2 г. и представи новия си заместник Делян Добрев. Залежи на шистов газ, които ще стигнат на България за 300 г., има в Североизточна България, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Проучване на терена край Нови пазар ще прави американската компания “Шеврон”, която спечели конкурса и предстои подписване на договор. По нейна оценка на база на геоложки данни залежите на шистов газ в района са между 300 млрд. и 1 трилион куб. м.Поставихме изискване държавата да получи минимум 200 000 евро за разрешението за проучване, но “Шеврон” предложи 30 млн. евро, допълни Трайков. Другият кандидат бил “Би Ен Кей петролеум”.Тече процедура за търсене на шистов газ на още два терена отново в Североизточна България, но на запад от Нови пазар. Правят се и допълнителни проучвания за газ в черноморския шелф. Целта е страната ни да си осигури независимост на доставките на синьо гориво от Русия.

в. „СТАНДАРТ“ „Коктейл Бате превзе морето“Узо с бира хит сред скандинавските туристиДа живее узото с бира! Под това мото минава почивката на първите туристи по морето. Коктейлът вече е добил популярност под името „Бате“. Еликсирът е кръстен на Татовия зет и плейбой Иван Славков. В спомените си за него приятелите му разказваха как малко преди да си отиде от тоя свят, Батето се наливал с мастика и бира, но поотделно. Чужденците, особено скандинавците, обаче нямали търпение и бъркали в една чаша двете напитки, разкриха за „Стандарт“ бармани в Слънчев бряг и Приморско.  Сякаш им поникват криле след сто грама узо и една биричка, а им излиза и доста по-евтино, споделиха още те. Хотелиерите по морето очакват богата жътва от българи, западняци и руснаци. Този уикенд кръчмите там се напълниха заради прекрасното време.

в. „ТЕЛЕГРАФ“ „Румънци потопиха гемия в наши води“С 60 ИЗСТРЕЛА ОТ КАРТЕРумънски гранични полицаи изстреляха 60 патрона с картечница по турски риболовен кораб и го потопиха в българската част на Черно море. Гемията „Ахмед Комоглу“ навлязла в румънски териториални води между пристанище Мангалия и българския бряг, за да лови риба. Почти веднага обаче била локализирана от румънските власти. Рибарите отказали да бъдат проверени и побегнали. След като достигнали българските граници, полицаите открили стрелба по гемията. Един от изстрелите ранил член на екипажа й.
в. „МЕРИДИАН МАЧ“ „Сър Алекс отне финала на Бербо“

в. „7 ДНИ СПОРТ““Обидно! Германия ни свали гащите“Волейболистите безпомощно падат 2:3 във Варна, балонът Стойчев се пукнаШокираща загуба с 2:3 (21, -18, -21, 15, -10) срещу Германия в Световната лига допусна националният отбор по волейбол в полупразната зала „Конгресна“ във Варна. На игрището излезе един безпомощен отбор с един объркан треньор, които не можаха да се справят със скромния си съперник. Германците са отбор без потенциал, играят профсъюзен волейбол, но това им беше достатъчно, за да стигнат до сензация. В дебюта на Радостин Стойчев българите играха много слабо, особено в посрещане, където се изредиха всички възможни варианти.Сервисът на нашите бе слаб, а блокадата почти отсъстваше. Липсваше и игра в центъра, като за пет гейма единият от блокировачите ни – Виктор Йосифов, не отбеляза нито една точка от атака или блокада.Видимо уморени пък бяха звездите на тима Матей Казий-ски и Владо Николов. Посрещачът на Тренто бе оставен на игрището през цялото време, макар че игра с болки в кръста. Единствено Теодор Тодоров от ЦСКА показа сравнително добра игра.Фактически в нашия отбор засега липсва волейбол.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *