Преглед на печата

Вицепремиерът заявява, че няма да предлага кандидат за управител на НОИ на мястото на Христина Митрева. Относно твърденията на социалния министър за индексиране на пенсии и заплати Дянков смята, че не бива да се говори, преди да е взето решение на базата на конкретни цифри. Пенсиите ще бъдат повишени, ако държавата събере пари – решението няма да е свързано с предстоящи избори, уверява Дянков и допълва, че към края на май събираемостта на приходите е малко над прогнозите.
Ако няма чужд инвеститор АЕЦ „Белене“ няма да се строи. Цената на централата трябва да е ограничена, защото ще се отрази на цената на произвеждания ток, заявява Симеон Дянков в интервю за 24 ЧАСА.
„Само за година разходите за данъци и осигуровки са скочили с 50 процента. Доходите и спестяванията намаляват, а харчовете се увеличават,“ пише под водещото си заглавие вестник СЕГА, цитирайки данни от Националния статистически институт за първото тримесечие. Вестникът припомня твърденията на управляващите, че са от малкото правителства, удържащи равнището на налозите въпреки кризата.
Темата е водеща и за ДНЕВНИК, който пише: „Българите вече обедняват и заради по-високи данъци. Стратегията на домакинствата през първите тримесеца от годината е била свиване на семейния бюджет до крайност и купуване само на най-необходимото“. 1,6 милиона българи гладуват и като основен виновник за проблемите сочат Симеон Дянков, пише ДУМА. Вестникът се позовава на анализ от фондация за общностно развитие.
Забраната за посланици от Държавна сигурност, записана в проектозакон на правителството, не е лустрация, а изискване за кандидатстване за работа, както и за шофьорска книжка. Мнението е на председателя на Комисията по досиетата, Евтим Костадинов, и е изказано пред вестник ТРУД. От интервюто научаваме, че около 30-40 бивши сътрудници са останали „скрити“ въз основа на параграф 12 от закона, засягащ агентурното минало. Това не са политици, а хора от изпълнителната власт. Десетина от тях са дипломати, твърди Костадинов.
ТРУД съобщава също, че КАТ изключва почти половината от годните уреди за заснемане на автомобили с превишена скорост, поради това, че експерти от Института по метрология са залепили на камерите погрешни стикери.
Изданието пише и за опасно намаляване на месечните средства за „Спешна помощ“ в София и района. От средномесечно 700 000 лева през миналата година, през тази те са намалени на 560 000. Разходите за издръжка на центровете из страната вече са достигнали лимита, предвиден за 2011.
Водеща тема в СТАНДАРТ са скандалите около разцепването на „Атака“. Отцепникът Валентин Николов твърди, че партийният лидер Волен Сидеров държи в зависимост депутатите си чрез договори за поръчителство с офшорни фирми, взели кредити за милиони евро. Сидеров пък обвини отцепниците, че се предлагат на други партии за пари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *