Преглед на печата

Днес започва работа 41-вото Народно събрание, за чийто председател ще бъде предложена юристката и депутатка от ГЕРБ Цецка Цачева. Президентът Първанов ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителството на Бойко Борисов, пише на първа страница Сега.

„Полагат клетва пред патриарх и мюфтия“, съобщава Стандарт. „Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, тези думи ще изрекат днес депутатите пред патриарх Максим и главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Приоритетите на ГЕРБ ще са
актуализацията на бюджета за тази година, приемане на антикризисна програма, която включва намаляване на осигурителната тежест и битката с вота с чужди карти, информира Сега.

„ГЕРБ гони за 3 отсъствия“, допълва 24 часа. Ако отсъстват от 3 поредни заседания на парламента или общо 5 пъти в годината, депутатите на ГЕРБ са длъжни да напуснат Народното събрание. Такива клетвени декларации подписаха вчера народните избраници на първата си сбирка, информира 24 часа.

Депутатът Божидар Димитров предложи гласуването в Народното събрание да става само за 5 секунди, съобщава Труд.

„От днес Станишев е премиер в оставка“, пише още Труд. В 10 ч. министрите, избрани за депутати ще положат клетва с останалите народни избраници.

Кабинетът „Станишев ще управлява,
докато парламентът избере правителството на Борисов. „ДПС: Подкрепяме кабинета!Борисов: Това е трик!“, е друго заглавие на Труд.

„Не се подвеждайте!Това е трик!“, така лидерът на ГЕРБ коментира изказаното от ДПС намерение да подкрепи бъдещия кабинет. Според генерала ДПС ще подкрепят решението за правителство, а от следващия ден ще започнат да го торпилират.

„Сините настояват за свои министри“, пише Стандарт и допълва, че според Синята коалиция в условията на криза трябва да се направи кабинет с тяхно участие. Все още обаче не са започнали преговори и няма обсъждани имена на министри.

Темата за 41-вото Народно събрание и неговите приоритети, както и вчерашната среща на ГЕРБ коментират още Дума, Новинар и Монитор на първа страница. „Идва нов ред и дисциплина“, заявява, от страниците на изданието, формалният лидер на партията и бъдещ вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Лъчезар Иванов – заместник-председател на парламента“, пише Класа. Вестникът съобщава за нови проверки на парите по САПАРД, тъй като ОЛАФ са открили разлики в случаите за нередности, установени от Европейската служба за борба с измамите, и от експертите на ДФ „Земеделие“.

„Пускат парите за пътищата най-рано след година“, информира Стандарт. „Размразяването на фондовете е по-скоро технически процес, тези процедури нямат политически цвят“. Това е заявил заместник-ръководителят на отдел България в Главна дирекция Регионална политика на ЕК Карстен Расмусен.

Друг важен акцент в днешните вестици е и подписаното вчера в Турция стратегическо споразумение запроекта за газопровод“Набуко“. Газопроводът ще минава през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия, пише в обширна статия Пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *