Преглед на печата

Начинът е да се подадат няколко жалби по един и същи казус. Ако се паднат на неудобни съдии, новообразуваните дела се прекратяват заради неплатена държавна такса или за отстраняване на нередности в жалбите. Тези трикове са били установени от съдебния инспекторат през май. Установено е също, че макар търговските съдии да са 17, фирмените дела се падат само на двама, научаваме от публикацията.
Хиляди българи са заплашени да минат в нелегалност, предупреждава вестник Сега. Заплахата произлиза от последните промени в Закона за гражданската регистрация. Те налагат на гражданина, който иска да си извади лична карта, да представи документ за собственост или договор за ползване на имота за жилищни нужди. Промяната засяга най-вече ромското и селското население, уточнява изданието.
„Парното ще връща ресто“, съобщава Стандарт и уточнява, че 51 хиляди семейства в София ще получат пари, които са платили в повече. Отоплението на двустаен апартамент е струвало средно 460 лева през изтеклата зима, сочат топлинни счетоводители, цитирани от вестника.
Практиката да се спасява бюджетът за сметка на бизнеса отново се връща на мода, пише Сега. Пари, които държавата дължи за изпълнение на обществени поръчки, остават неиздължени с месеци. Според данни на финансовото министерство става дума за 431 милиона лева за първото тримесечие на тази година. От тях близо половината са дългове на местната власт.
Водещото заглавие в Труд е за скандал във външното министерство. Трима посланици, прибрани със „служебна командировка“ в София след разкритието на досиетата им в Държавна сигурност, са се върнали по местоназначенията си, без да уведомят своя министър. Става дума за посланиците в Белград, Тбилиси и Пекин. Президентски указ за прекратяване на мандатите им още няма, припомня вестникът.
„Изприщи ми се езикът да обяснявам, че законът (за спиране на назначенията на дипломати агенти) не е лустрационен“, заявява министърът на външните работи Николай Младенов в интервю за вестник Монитор. Поводът за изявлението е, че законопроектът влиза в парламента тази седмица. Министърът е убеден, че БСП няма да даде закона на Конституционния съд и „въпросът ще приключи“.
„Идва десетилетието на скъпото зърно“, информира Дневник. Според международни организации поскъпването до 2020 година ще е с 20 процента.
24 часа съпоставя цените на основните хранителни продукти в България с други четири европейски страни. Подробната информация е поместена на първите три страници на вестника. От тях става ясно, че българите плащат двойно повече за захар в сравнение гърците, но пък двойно по-малко за свинско месо, отколкото французите.
Сродна тема е избрал Монитор – „Все още нито един наш хранителен продукт не е признат в Европейската общност като традиционен“, констатира вестникът под челното си заглавие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *