Преглед на печата

МВР би трябвало да върне дарения от съмнителни фирми и лица. Това заяви по Би Ти Ви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков навръх празника на вътрешното министерство 5 юли. „МВР е най-голямото перо в бюджета, има достатъчно пари, стига да се управляват правилно“, каза Дянков. А на въпроса дали това зависи от вътрешния министър, отговори: „Точно така.“
в. „24 ЧАСА“
Всяко данъчно в София с банкомат и постерминал
Частни съдия-изпълнители преследват 80 длъжници
От есента във всяко столично данъчно ще има банкомат. Новината съобщи кметът Йорданка Фандъкова като част от мерките, които се планират за подобряване събираемостта на налозите. Банките също имали интерес от това и с готовност прегърнали идеята. Предвижда се също удължаване на работното време, за да се улеснят гражданите в плащанията. Съвместно с финансовото министерство се работи и по проект във всяко данъчно да може да се плати чрез постерминал, за да не се носят пари кеш.
Токът по-скъп с 5% заради квоти
МАРИЯНА БОЙКОВА
5% увеличение на тока от 1 юли догодина прогнозира вчера шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Това става пет дни след като регулаторът вдигна цената от 1 юли с 3 на сто.
Причината за новия скок е краят на безплатните квоти мръсен въздух от 1 януари 2013 г. за въглищните централи. Те ще бъдат задължени да ги купуват на пазарни цени. Това ще доведе до увеличение от 20 % на енергията, която те произвеждат. Това ще оскъпи микса, който НЕК прави, с 10 на сто. Към него се добавят 2-3% поскъпване на тока от вятърни и фото-волтаични централи. До крайния клиент – битовите потребители и малкия бизнес, увеличението щяло да бъде 5 на сто.
в. „СТАНДАРТ“
Година затвор за 15 жертви
Срам!
Това е подигравка, има договорка между магистратите и виновните, скочиха в с.Антон
Година затвор за капитана и инспектора на кораба „Илинден“. На толкова охридският Основен съд оцени живота на 15-те загинали в трагедията българи. Заради претоварената и развалена гемия в езерото се удавиха Кула Маджарова, Нонко Маджаров, Славка Иванова, Лушка Стоянова, Мария Димитрова, Гана Георгиева, Георги Метанов и Тодор Стаменов от село Антон, Гана Лукова, Мария Георгиева, Лула Балабанова и Павел Павлов от Пирдоп, Зорка Георова от с. Мирково, Невена Панчева от Златица и Динка Гущанова от Рибарица.
Влакът лети с 200 км/ч
Отсечката Септември – Пазарджик ще бъде визитната ни картичка, обещават от „РВП Кьоне“
Влакът от София до Пловдив ще може да се движи с до 200 км/ч. Това ще стане след завършването на модернизацията на железопътната линия в този участък. Дейностите по първите три отсечки по трасето Септември – Пловдив ще стартират до дни, след като вчера бяха подписани договорите между НК „Железопътна инфраструктура“ и тримата изпълнители – консорциумите „Свителски-РВП Кьоне“, ДЗЗД „Ай Джи Ей Железопътна инфраструктура“ и австрийската компания „Порр Бау“.
в. „СЕГА“
ГЕРБ готви скандални привилегии за София
ТАНЯ ПЕТРОВА
Скандални привилегии за финансирането на Столичната община предвижда обещаваният отдавна проектозакон за София. Според текста, изготвен по заръка на премиера от общинската група на ГЕРБ, София занапред ще получава 2 отделни субсидии – като община и като столица. И двете субсидии обаче ще изхождат от безпринципни постановки.
В момента София получава пари от бюджета по общия за всички общини ред, с които се покриват делегираните от държавата дейности като образование, социални услуги и др. Тъй като градът е по-богат от много населени места, някои елементи в субсидията за него са по-ниски. Авторите на проекта за закон са се погрижили това да се промени.
МВР се оказа беднякът милиардер
Юлиана Бончева
МВР се оказа най-обичаното ведомство в тази държава. Не само според доста съмнителните социологически проучвания, не само като дял от свития държавен бюджет, но и като количество дарения от благодарни (по думите на министър Цветанов) бизнесмени. Това можеше и да мине като отлична оценка за работата на ведомството, ако дарителите дълго време не бяха строго пазена тайна. А след като „Сега“ получи част от имената по закона за достъп до информация, сред тях се оказаха лица и фирми, с щедростта на които МВР най-малкото не може да се гордее – било защото са разследвани за някакъв вид престъпления, било защото са осъдени, било защото са финансово закъсали и не плащат нито заплати, нито данъци, нито задължения към доставчици.
в. „ТЕЛЕГРАФ“
Майката на Кенаров съди Външно
ПЛАМЕНА ТОДОРОВА, ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
Майката на арестувания в Беларус и освободен преди ден български журналист Димитър Кенаров обмисля дали да не съди външно министерство. Благовеста смята, че ведомството не е свършило на 100% работата си по освобождаването на сина й, който престоя близо седмица в арест в Мозир заради загубени до кументи. Отправила е писмени въпроси към МВнР за обстоятелствата около издаването на временния паспорт за Димитър, който се забави с ден и удължи престоя му зад решетките, и настоява за писмен отговор оттам.
Край на стикерите „Каско“ до октомври
Стикерите „Каско“ трябва да отпаднат до началото на октомври. Това става ясно от обнародваните промени в Кодекса за застраховането вчера в „Държавен вестник“.
С публикуването им започва да тече 3-месечният гратисен срок за отпадане на стикерите. Ако след изтичането му застрахователите продължат да слагат лепенките, ще бъдат глобявани между 30 и 60 хил. лв. При повторно нарушение санкцията е от 60 до 12 хил. лв.
в. „МОНИТОР“
2 г. затвор за 15 загинали в коритото „Илинден“
Монитор
И експертът от „Лойд“ също ще търка наровете
Общо две години затвор получиха виновниците за загиналите 15 български туристи на кораба „Илинден“ през 2009 година. Вчера македонският съд в Охрид постанови капитанът на талигата Сотир Филевски и инспекторът от „Лойд“ Бранко Баич да прекарат по една година зад решетките. Освен това двамата ще трябва да платят всички разноски по делото, които се изчисляват на десетки хиляди евро.
Първанова клепа летище София пред ЕП
МОНИТОР
В самосиндикална акция поиска да го затворят
Аерогарата: Евродепутатката лъже, отличник сме по сигурността на багажа
Нов антибългарски комплот спретна евродепутатката Антония Първанова. Този път тя взе на прицел софийското летище, като настоя в обръщение пред ЕП да бъдат отнети правата му за обслужване на пътници. Това на практика пък би означавало аеропортът да спре да функционира. Евродепутатката от НДСВ подплати призива си с твърдения, че напоследък е получила множество сигнали за нерегламентирано отворени куфари и изчезнали вещи от тях. От летището обаче светкавично опровергаха доноса на Първанова с конкретни данни – за първите 6 месеца на годината има само 10 жалби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *