Преглед на печата

От черновата, цитирана от кореспондента на вестника в Брюксел, става ясно, че критики няма да бъдат спестени нито на съдебната власт, нито на МВР. Една от констатациите на европейските наблюдатели е, че „въпреки постоянните полицейски акции срещу организираната престъпност цялостните резултати трябва да се подобрят значително“. Въпреки няколкото осъдителни присъди в борбата срещу организираната престъпност, „други важни случаи приключиха с оправдателни присъди“, отбелязва Еврокомисията.
Емигрантите имат все по-сериозен принос за бюджетите на домакинствата в България, сочат данни на БНБ, цитирани от Стандарт. През май гастарбайтерите са превели над 77 милиона евро на роднините си у нас, а от началото на годината – 335 милиона. Данните за май са абсолютен рекорд за последните седем години, откакто се води тази статистика, уточнява изданието.
Бюджетът може „да увисне“ с 300 милиона лева от несъбрани осигурителни вноски, предупреждава Труд. Още 250 милиона лева приходи от митниците могат да се окажат разход на данъчните заради „преразпределение на приходите от ДДС“, научаваме от публикацията.
НЕК, БДЖ и „Булгаргаз“ могат да загубят до 250 милиона лева, след като „Кремиковци“ фалира, пише Дневник. Причината за загубите на държавните компании е в практиката им през годините да разсрочват вземанията си от комбината, без да искат залог на активи. 120 милиона били дадени на „Кремиковци“ без обезпечение по времето на кабинета „Станишев“ и в първите месеци от управлението на ГЕРБ, сочи изданието.
Басейнът в хотела на „Златни пясъци“, чиято помпа засмука и удави 13-годишно германско момиче преди седмица, едва не убил друго германче преди две години, пише 24 часа. Изданието се позовава на публикация във вестник „Билд“, в която родителите на оцелялото дете разказват за случката. 10-годишното момиче било засмукано под водата, успяло да се отскубне, но трябвало да лежи една седмица в интензивното отделение на варненска болница с размазан гръден кош и хематом. Публикацията в най-четения в Германия вестник представлява сериозно обвинение срещу управата на българския хотел, защото не е предприела мерки за отстраняване на дефекта, отбелязва 24 часа.
Изоставените деца да стоят най-много две години в социален дом, предвижда новият Закон за детето, подготвян от няколко министерства, пише Монитор. Ако детето не бъде осиновено в този срок, държавата ще трябва да избира между приемни родители, отглеждане от близки или да го върне на биологичните му родители.
Обмисля се и въвеждане на наказателна отговорност за майките, които изоставят децата си, съобщава Дума, цитирайки социалния министър Тотю Младенов.
Инициативата на просветното министерство за образоване на неграмотните е заслужила челно място в публикациите на Сега и Новинар. „Около 80 хиляди български граждани не могат да четат и пишат. Над 10 хиляди души обаче ще преминат курсове на ограмотяване,“ информира Новинар. Те ще получават по 4 лева на ден, ако се запишат на обучителен курс, допълва Сега. Реализацията на проекта за две години ще струва на държавата 15 милиона лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *