Преглед на печата

На България е нужен специализиран съд и прокуратура срещу корупцията по високите етажи на властта, пише ТРУД по повод доклада на Европейската комисия, който предстои да излезе официално на 22 юли. Документът не предлага предпазна клауза по правосъдие и вътрешен ред.
„Житото – по-малко и по-евтино“ е заглавието в „Темата“ на същия вестник. Според изданието сухата пролет и дъждовното лято е най-лошата комбинация за земеделските производители и жътвата е повече от трудна.
СТАНДАРТ извежда начело друга препоръка от евродоклада. Според Европейската комисия страната ни трябва да забрани незабавно плащането на ръка при сделките с имоти, тъй като това създава големи предпоставки за корупция и пране на пари.
Поне 1 милиард лева са се изпарили през последната година от проекта АЕЦ „Белене“, посочва в друга статия вестникът, като цитира председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски.
Наложеният постоянен мониторнинг върху изразходването на предприсъединителните фондове в България е дал резултат, пише ДНЕВНИК. Вестникът цитира доклад на ОЛАФ за нередностите с евросредствата във всички страни-членки, плюс Турция и Хърватия.
ПАРИ акцентира на подписването на споразумението за газопровода Набуко. Според изданието то до голяма степен е било ускорено от Русия, която няма интерес в изграждането на съоръжението. Става въпрос за договорката между Газпром и Азербайджан, според което от началото на следващата година Москва започва да купува азербайджански газ.
Националната агенция по приходите не е изпълнявала задължението си да уведомява прокуратурата при данни за извършени престъпления, пише вестник СЕГА като се позовава на одит на Сметната палата. Агенцията е предала на правосъдието едва 16 процента от фирмите, уличени в укриване на ДДС.
Дознателка от столичния КАТ е арестувана за това, че е искала между 3 и 10 хиляди лева от виновни за тежки катастрофи шофьори, четем в 24 ЧАСА. Тя обещавала така да оформи дознанието, че водачът, който е убил или ранил хора, да отърве затвора и да се измъкне с по-леко наказание.
74 – годишна жена е починала след падане от линейка в Хасково, пише на първата си страница НОВИНАР. Инцидентът станал миналия месец, но е съобщен едва вчера. Жената от Димитовград е една от превозваните всеки ден за хемодиализа пациенти и е паднала след като шофьорът потеглил преди да се увери, че всички са слезли.
България е страната с най-ниските цени на стоките и услугите в Европейския съюз, а Дания е лидер по скъпотия, отбелязва МОНИТОР. Според данни на Евростат най-висок стандарт имат отново в Дания, а след нея се нараждат Ирландия и Финландия.
Превозването на боклука в други населни места, което трабваше да започне вчера, хвърли в смут голяма част на кметовете, пише ДУМА. Оказва се, че десетки общни не са готови да извозват отпадъците си на далчени разстояния или нямат желание да затворят сметищата на своя територия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *