Преглед на печата

Проверка на вестника показва, че това изискване е спазено само за бензина, дизелът не достига за 9 дни, а наличните запаси от керосин са само за 18 дни, въпреки десетките милиони, похарчени през последните четири години. В същото време отчетите за покупките от последните години показват, че резервите би трябвало да са попълнени, т. е. част от горивото се губи, пише Сега.
Криза с горивата не е имало, въпреки временното затваряне на бургаската рафинерия, твърди министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в интервю за 24 часа. По думите на министъра, цитирани от вестника, „пазарът е показал, че там, където функционира, не може да се срути от отсъствието на един или друг участник“.
Цената на тока от АЕЦ „Белене“ ще бъде не с проценти, а с пъти по-висока от тази на „Козлодуй“, твърди Трайков. Министърът очаква консултантът HSBC да се произнесе наесен. Междувременно „нашият национален проект в енергетиката се казва успешно удължаване на лиценза на пети и шести блок“ на АЕЦ „Козлодуй“.
„Данъчните замразяват 60 хиляди заплати“ до края на годината, предупреждава Монитор от челната си страница. Вестникът се позовава на „прогнози“ на Националната агенция за приходите за броя на длъжниците, които не са платили налози, осигуровки или глоби. Некоректните платци трябва да внесат в хазната 12 милиона лева, твърди Монитор.
Дни след като полицията разкри черното счетоводство за 50 милиона лева, водено в БИАД и други нощни клубове, данъчните проверки на голяма част от чалга изпълнителите ще бъдат подновени, съобщава Стандарт. Причината е, че са получавали половината си хонорари на ръка, без да ги декларират по никакъв начин. Вестникът дава за пример известен певец, който взел 12 хиляди лева, но не ги декларирал коректно.
„Официалното подслушване намалява“, отбелязва Дневник. Изданието цитира данни на прокуратурата, според които през първата половина на тази година обект на специални разузнавателни средства са станали близо две хиляди души – с петстотин по-малко, отколкото през същия период на 2010-та. Това намаление е значително и идва след скандали и критики от Европейската комисия, ООН и правозащитници. В същото време продължава да стои вратичка в закона, която дава на прокурорите достъп до разпечатки от разговори без разрешение от съдия.
„Съвет ще управлява българския език“, пише Труд във водещото си заглавие. Според законопроект, внесен от председателя на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков, специален съвет към министерския съвет, начело с председателя на института по български език към БАН, ще определя правилата на книжовния език. Проектът предвижда също премахване на новините на турски език от национален ефир – те ще могат да бъдат излъчвани само в регионални програми, но задължително с писмен превод на български. До 300 лева ще плаща жалбоподателят, написал жалбата си неграмотно, а институциите и политиците ще бъдат глобявани с хиляда и петстотин лева, пише Труд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *