Преглед на печата 11.03.2009 г.

В МОНИТОР четем, че според последното национално представително проучване на Центъра за изучаване на общественото мнение в следващия парламент със сигурност ще влязат 5 партии- ГЕРБ, БСП, Атака, ДПС и СДС. ДНЕВНИК цитира лидера на СДС Мартин Димитров, че заедно СДС и ДСБ могат да изпреварят ДПС на предстоящите избори, след като вчера стана ясно, че двете десни партии ще участват заедно във вота. Според февруарските проучвания на 3 социологически агенции- Галъп, Скала и Маркет Линкс, коалиция СДС-ДСБ има значително по-голям шанс да влезе в следващия парламент, отколкото, ако партиите участват сами на изборите.

НОВИНАР коментира, че Костов си е върнал СДС, без да е положил никакво усилие за това. Изданието подробно разказва за драматичните дебати на Националния съвет на СДС, който вчера одобри създаването на широка дясна коалиция, въпреки че част от сините обявили това за безпринципна коалиция с човека нарекъл синята партия политически труп.

24 ЧАСА разказва за поканата, отправена от лидера на ДПС Ахмед Доган към НДСВ да участват заедно с обща листа на изборите за европарламент. Идеята била лансирана от Доган на неформална вечеря между него, Сакскобургготски и Станишев.

Само през януари преработващата индустрия се е сринала с 21,4 на сто, за месец, според данни на Националния статистически институт пише вестник ДУМА. Данните на статистиката показват още, че за година общият оборот в промишлеността е с 14,6 на сто по-малък.

СЕГА поставя акцент върху други числа огласени от Националната статистика, че през януари производството се е сринало с 19%, а търговията с 25%.

Вестник ПАРИ прогнозира, че от 1-ви април цената на природния газ ще падне с повече от 10%, както е предложил Булгаргаз на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Очаква се след 1-ви юли цената на синьото гориво да падне още и тогава вече реално ще усетим поевтиняването на петрола от лятото на миналата година.

СТАНДАРТ предупреждава, че София е пред епидемия от хепатити, заради поредната криза с боклука, доктори призовават да се пръска срещу бактерии, спешно купуват камиони, цистерни и чували.

Русенският митрополит Неофит е новият и.д. патриарх вместо Сливенският владика Йоаникий, пише ТРУД . Според изданието причината за рокадата, предложена от Врачанския митрополит Калиник не е ясна. Днес в София се събира двудневен минивселенски събор, на който митрополити от всички православни църкви и експерти по международно право ще търсят изход от проблема, създаден, след като от алтернативния синод на Инокентий осъдиха държавата в Страсбург, заради нарушаване на правата им на религиозна свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *