Преглед на печата

Крадели ни пинкода с вградени записващи камери в рамките на слънчеви очила. Бандитите заставали зад човека, който тегли пари, обяснява часовият всекидневник и допълва, че има и очила, които осигуряват видимост дори зад гърба на онзи, който ги носи. И Труд отправя предупреждение за развихрила се нов вид измама. Под заглавие „Стотици жалби от търговци в интернет“ вестникът разказва в материал как се предлагат несъществуващи отстъпки в сайтове за колективно пазаруване. Постъпили са 150 оплаквания срещу сайтове, които при проверка са се оказали фалшиви. Става дума за изгодни екскурзии, за издаване на ваучери за настаняване срещу пари, без необходимата регистрация.
Дума на водещо място взема повод от изявлението на Българска стопанска камара, че съществува реална опасност цели отрасли в страната да бъдат оголени откъм специалисти. Настояването на стопанската камара е държавата да не финансира обучението на ненужни специалности, които произвеждат непотребни кадри. В статията се подчертава, че 30 на сто от регистрираните в бюрата по труда са безработни икономисти и юристи, посочва Дума. Същият повод е вдъхновил Новинар, който на първата си страница цитира мнението на бизнеса:
„Държавата да плаща само за някои студенти“. Тези, които искат да изучават, ненужни, в кавички науки, да се финансират сами, са цитирали предложението на Българската стопанска камара. Като продължение на темата е и централната статия на Сега. Под заглавие „Фирми изнасят бизнеса си в чужбина заради липса на кадри“, всекидневникът разказва как чужди и местни инвеститори пренасочват дейността си в чужбина, тъй като у нас липсват квалифицирани кадри в редица области. В Стандарт е уточнено, че фирмите ни търсят кадри в Турция.

В Монитор на централно място е поместена информацията, че външно министерство урежда секции в 87 държави за предстоящите избори. Шефът на ГРАО Иван Гетов е цитиран да казва, че най-много фантоми в списъците били онези извън страната. Вестникът публикува и данни за регистрираните партии за кметските избори – 68 на брой са партиите с мераци за местния вот. Във вестник  Сега, в карето до главата на изданието е публикувано съобщението: „Икономиите на кабинета застрашават изборите в чужбина“. Правителството е отпуснало 500 хиляди лева, при поискани 600 хиляди, а за сравнение, през 2006 за президентските избори, ведомството е получило 1 милион и 800 хиляди лева.
Стандарт обяснява за една нова мода и по-точно, че вече „Венчавките на българските граждани ще се извършват само в храма“, а не както е модно сега в ресторанти, беседки плажове и други екзотични места. Решението на Светия синод е вписано в църковното календарче за 2012 година.
Темата на Труд е: „Туризъм, застинал в ерата на соца“. Със снимки и репортажи вестникът съживява нещо, което е било – действителност, която идилично напомня, че край морето е имало очарователна природа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *