Преглед на печата

Това е едно от изискванията, които държавата поставя за приватизацията на 79,83% от холдинга, научи „Труд“. 5 години купувачът няма да може да препродава акциите си. Агенцията за приватизация поставя това условие след горчивия опит със сделката за БТК. За да си гарантира интересите, сега държавата изисква и обезпечение върху производствени активи за поне 30 млн. евро.

в. „24 ЧАСА“ „Забраняват на шофьорите да пушат в колата“Нова стратегия за безопасност на пътя забранява на шофьорите да ядат, пият, пушат, гледат дивиди или пишат есемеси. Предстои правилата да бъдат обсъдени от правителството.Те предвиждат още в колите на водачи, заловени два пъти да карат пияни, да бъдат монтирани специални дрегери за алкохол. Ако апаратът покаже над 0,5 промила, двигателят изобщо няма да запали.Да се глобяват не само пияните шофьори, но и пътниците в колите им, пише в документа.В училищата да се преподават основните правила за безопасност и как се кара колело, е друга идея от стратегията.За намаляване на катастрофите се предвиждат и промени в пътната инфраструктура – кръгови кръстовища, подобряване на маркировката.Два пъти те хващат пиян, слагат ти дрегер в колатаАко два пъти шофьор бъде заловен да кара пиян, да му се сложи т. нар. заключалка за алкохол в колата.Това е специален дрегер, който се монтира в автомобила и по този начин водачът не може да подкара собствената си кола, защото е пил.Така провинилите се шофьори ще бъдат принуждавани да се самоконтролират и да не посягат към ключовете на колата си, когато са се почерпили.
в. „СТАНДАРТ“ „Агенти без прикритие“Голи снимки на агенти от ДАНС може да изскочат от скандала, нашумял като армейски „Биг Брадър“. Преди няколко месеца прокуратурата започна разследване за поставена тайна видеокамера във военния хотел „Шипка“ в столицата. Шпионският уред бе открит в часовник в една от стаите. При започналото разследване обаче е разкрита втора камера в мъжката съблекалня на хотелския фитнес. Там обичат да тренират много от спецполицаите в родното ФБР. Тайното око е било монтирано в датчика за СОТ, но по-късно свалено. Намерени са обаче видеозаписи на събличащи се хора. Един от свидетелите също е потвърдил за камерата.Има подозрения, че насниманите агенти и офицери може да бъдат рекетирани с фотосите, на които са по адамово облекло.
в. „ДНЕВНИК““Забавяне за българската икономика“Икономиката на България е забавила скоростта си на възстановяване през второто тримесечие на годината. Анализатори коментираха пред „Дневник“, че данните показват твърде бавен растеж и при тези темпове и новата глобална ситуация до края на 2011 г. икономическият ръст трудно ще достигне правителствената прогноза от 3.6%. Брутният вътрешен продукт (БВП) за периода се е повишил с 1.9% на годишна база, съобщи НСИ в петък. Ръстът спрямо първото тримесечие е едва 0.1%. Това показва, че той се е забавил допълнително през април-юни, след като през януари-март повишението на БВП беше 3.4%, а в последните три месеца на 2010 г. – 3.8%. Нова надежда са лекото увеличение на вътрешното индивидуално потребление и повишението на вътрешните инвестиции, които се свиваха през последните тримесечия.Възстановяването се забавя, защото през второто тримесечие инвестициите растат, но недостатъчно, а износът намалява. Основният проблем може да дойде именно от експорта, който досега беше двигател на излизането от кризата, но следващите месеци може отново да стагнира заради проблемите в икономиките на основните търговски партньори на България.Нови съкращения на публичните разходи и вдигане на данъци бяха обявени в петък в еврозоната като опит да се овладее дълговата криза. Увеличават се притесненията от нова рецесия и в САЩ. Данните показват, че макар и с по-бавни темпове продължават да се свиват публичните разходи – за второто тримесечие спадът при тях е 2.9% спрямо 6.5% през първото.
в. „КЛАСА“ „България иска от Брюксел безплатни емисии за ТЕЦ-овете“С дерогация ще се избегне скокообразното покачване на цените на електрическата енергия след 2013 г., посочват от икономическото министерствоБългария ще поиска от Брюксел безплатни квоти на парникови газове за 2013-2020 г. за производителите на електрическа енергия от въглища. Това съобщиха за „Класа“ от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Сега ТЕЦ-овете изхвърлят в атмосферата над 21 млн. тона вредни въглеродни емисии. Става дума за ТЕЦ „Марица-изток 3“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, ТЕЦ-Варна, ТЕЦ „Марица 3“, ТЕЦ-Бобов дол, дори и АЕЦ „Козлодуй“. Всички индустрии в момента получават безплатни квоти. Най-големи замърсители са електроенергийните централи.Затова като част от борбата с климатичните промени от 2013 г. влизат в сила нови правила в търговията с емисии на парникови газове. След тази дата ТЕЦ-овете няма да имат право на безплатни квоти и ще трябва или да екологизират производството си, или да купуват квоти от пазара. Десет страни могат да поискат дерогация или отлагане на периода, в който изцяло ще плащат за своите вредни емисии. Правилата гласят, че всяка централа трябва да влага в модернизацията си сума, равна на тази, която би похарчила за покупката на квоти. Заради това удължаването на срока за безплатните квоти е до 2020 г., но количеството им ще намалява. След 2020 г. всички индустрии ще заплащат квотите си. Както инвестициите в модерно и екологично оборудване, така и покупката на квоти ще се отрази в крайната цена на тока. Според експерти той ще поскъпне с между 10 и 30 на сто след 2013 г. Заради това производители настояват за нисколихвени кредити за нова техника. Само така поскъпването на електроенергията ще е по-ниско.
в. „ДУМА““Незаконни сметища затрупват София“Над 10 незаконни сметища са открили в рамките само на два дни представители на Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП) в някои квартали на София. В покрайнините на столицата са се натрупали десетки хиляди тонове боклуци. Документирахме факта, който отдавна наблюдаваме, за постепенно покриване на столицата с нерегламентирани сметища, заявиха от ДКСМП. Заради сметищата ще бъде подаден сигнал до екоинспекцията, която трябва да санкционира кметицата Йорданка Фандъкова. Тя не е изпълнила задълженията си по Закона за отпадъците, а той предвижда и персонални глоби. Ще се наложи кметицата да се раздели с няколко заплати, предупреди председателят на клуба Николай Белалов. Според него общината нарочно не санкционира виновните за незаконните сметища, тъй като не може да предложи алтернатива за изхврлянето на боклука. Ако всички отпадъци бъдат прехвърлени в Суходол, сметището щяло да се напълни много бързо. От дискусионния клуб прогнозираха и нова криза с боклука на столицата. Заводът за отпадъците не се строи и той няма да бъде готов в близките 1-2 години. Дотогава обаче сметището в Суходол ще е препълнено и пак ще дойде време за балиране, опасява се Николай Белалов. Той предостави данни, от които става ясно, че от 1998 г. до днес сумите за почистване на София са се увеличили три пъти, а извозваният отпадък само с 50 на сто.

в. „СЕГА““Президентът Първанов помилва за 9 години 431 престъпници“431 престъпници са помилвани от началото на първия мандат през 2002 г. на президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин до края на юли т.г. Това става ясно от справка, получена от „Сега“ по Закона за достъп до обществена информация от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) на правосъдното министерство. Сред затворниците с опростени наказания има и такива с много сериозни присъди, които обикновено се налагат за най-тежките престъпления – убийства, отвличания, въоръжени грабежи и т.н. Указите са подписвани от Марин, на когото Първанов прехвърли даденото му по конституция правомощие да опрощава наказанията на престъпници.Двама от получилите свобода са били с наказание от 30 години, по един – с присъди съответно от по 27, 25 и 24 години. На 37 от опростените съдът е наложил санкция от 20 години затвор, 192-ма души е трябвало да прекарат зад решетките от 11 до 19 години, 185 – между 1 и 10 години. 12 са помилваните с най-леки наказания – от 3 месеца до година. От дирекцията в Министерство на правосъдието не отговарят конкретно на въпроса помилваните за какви точно престъпления са били пратени в затвора. Описано е общо, че 209 са извършили престъпления против личността, към които спадат убийството, телесните повреди, отвличането, склоняването към проституция и трафика на хора. 150 са осъдените за престъпления против собствеността – кражби, грабежи, присвоявания, измами. За престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, към които спадат прането на пари, злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци, са помилвани шестима. По четирима са тези, осъдени за престъпления против митническия режим и против реда и управлението. 46 са получили милост, след като са били признати за виновни за престъпления против здравето и околната среда. 7 са помилваните за престъпления по транспорта и съобщенията, към които се отнасят и причиняването на смърт при катастрофи, включително и след употреба на алкохол. За общоопасни престъпления (например палежи, взривове) е помилван един. Свобода е получил и осъден за военно престъпление.
в. „ПАРИ““НА ПАУЗА“Продължаващото забавяне на ръста на БВП на практика поставя българската икономикаКомбинирана с очакваните негативни ефекти от срива на световните борси, тази новина прави прогнозите за развитие още по-мрачни

в. „ТЕЛЕГРАФ“ „Гражданската нагоре с 15%“Между 5 и 15% по-скъпа Гражданска отговорност ще трябва да плащат шофьорите, на които предстои подновяване на полицата в следващите месеци. Причината е, че през 2012 г. се вдигат лимитите за отговорност – обезщетенията, които застрахователите трябва да платят при настъпване на събитие. Застрахователите поетапно вдигат тарифите си. Точният размер на увеличението зависи от размера на колата и нейната възраст, обясняват експерти.Между 5 и 15% е поскъпнала задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ през последната една година в зависимост от вида на колата.Това означава, че ако ви предстои да подновите полицата, ще трябва да дадете между 10 и 40 лв. повече. Причината е, че през 2012 г. се вдигат лимитите на отговорност – обезщетенията, които застрахователите трябва да платят при настъпване на събитие. Сега за едно увредено лице сумата е 1 млн. лв., а за две и повече -5 млн. лв. За имуществени вреди сумата е също 1 млн. Съгласно застрахователния кодекс от 2012 г. лимитите скачат двойно -съответно 2 милиона и 10 млн. лв.
в. „МОНИТОР““Бандити по чорапи грабят блок за 3 мин.“Първо минават да огледат патроните, ден по-късно влизатЗа 10 секунди преодоляват ключалката, за 20 „обискират” жилищетоЛовки крадци, които са спецове в отключването на всякакви видове брави, са започнали да обират апартаменти по чорапи. Докато единият извършител прави отцепка пред входа на блока, следейки за свидетели, другият се събува пред вратата на апартамента и влиза. Целта била да не се оставят следи от подметки в разбитото жилище, съобщи пред „Монитор” началникът на „Криминална полиция” в столичното Четвърто районно Александър Пецов. Този похват е бил разкрит в края на май, когато скрита камера в апартамент заснела един от извършителите да се разхожда в хола на луксозно жилище по черни чорапи. От видеозаписите станало ясно, че бандитите са толкова бързи, че за 3 минути могат да изпразнят жилищата на всички заможни собственици  в един блок и да си тръгнат. При един от случаите крадецът по чорапи бил толкова добър, че потърпевшите разбрали едва часове след като се прибрали, че са били обрани.„Първо вечеряли, след което започнали да си събират багажа, защото щели да тръгват за морето. Едва тогава установили, че им липсват парите и бижутата”, разказаха разследващи. Само преди дни полицаи с помощта на граждани заловиха банда, която посред бял ден изнасяше метална каса, увита в чаршаф.Според последния анализ на Центъра за изследване на демокрацията именно домовите кражби са най-големият бич в момента за хората. Средно по 7 сигнала седмично за обрани апартаменти се подават на територията Четвърто районно, отговарящо за сигурността в елитните централни квартали на София. По данни на разследващите4 или 5 групи, сформирани от провинциални бандити, вършеят в кв. „Лозенец”, „Манастирски ливади” и „Витоша”, където има нови кооперации на заможни граждани, които привличат като магнит бандитите. Групите обикновено са от по двама души, като в редки случаи действат по трима. Сформират се според уменията на извършителите. В момента най-често бравите се преодоляват с отключване или чупене. Затова един от групата е спец по отварянето с инструменти като таралеж, шперц или заготовка за ключ. Ако той не може да я отвори, на помощ идва съучастникът му, който знае как да счупи патрона.Средно по 10 секунди са необходими на един опитен крадец да се справи с ключалката.
в. „ЗЕМЯ“ „Съдим съседа за 2,40″Отказваш да плащаш такситe за поддръжка на блока, частен съдебен изпълнител разпродава покъщнината тиВлезлите в сила промени в Закона за етажната собственост дават право да съдим съсед, който не си плаща месечните вноски за поддръжка на жилищния блок, напомнят експерти. Според новия закон всеки съкооператор е длъжен да внася поне 2,40 лв. на месец за ремонти. Сега много от хората не искат да дават пари за асансьора и стълбищното осветление. Такива съседи може да дадете под съд, като заведете иск срещу тях.  След товачастен съдебен изпълнител описва имуществото им, то се разпродава на търг, за да се съберат дължимите пари. Законът задължава живеещите в блока или кооперацията да свикат общо събрание и да си изберат домоуправител. Срокът за това е до 26 юли догодина. Ако тези неща не са свършени навреме, следва санкция, а кметът по места ще свика служебно събрание на всяка кооперация, за да назначи домоуправител.
в. „АТАКА““Депесарите наводниха Свиленград преди вота“Доган дава по 30 лв. на ден на 580 човека от Кърджалийско и Разградско, за да подменят изборите наесенДПС е „командировало“ до момента 580 свои хора от Кърджалийско и Разградско в Свиленград, които да поправят изборния резултат наесен в полза на Доган. Обяснението на поредната предизборна манипулация на турската партия се крие във факта, че в града няма нито един човек, който да се припознава като турчин и оттам да е реален избирател на ДПС.Това лъсна преди два дни при визитата на група от централното ръководство на АТАКА в граничния град, който бе поредната спирка от обиколката на националистите из региона на Родопите и Хасковско.Патриотите бяха посрещнати с подаръци – картина от младата художничка Веска Николова и бутилка хубаво вино.
в. „РЕПУБЛИКА““Европа ни разваля меда“Пчеларите са принудени да доливат вода, за да отговорят на изискваниятаВода във всеки един буркан с мед са принудени да доливат родните пчелари, за да отговорят на европейските изисквания.Според тях в пчелния продукт съдържанието на вода трябва да е 22%, а в българския мед то е с 4% по-малко- 18 наето.

Финанси

r

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *